SOA identificirala suce koji su sigurnosni problem: "Zašto je sve stalo na tome?"

Screenshot: HRT

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić i novinarka Telegrama Ana Raić-Knežević u emisiji HRT-a Otvoreno govorili su o listi sudaca koju je identificirala SOA, a koji predstavljaju sigurnosni problem za Hrvatsku te o uhićenju sutkinje Trgovačkog suda.

Objavljena lista zazvonila na uzbunu

Željku Šariću izvješće SOA-e o identificiranih 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske zvoni na uzbunu. Taj fantomski popis nigdje nije prezentiran, a samom brojkom 20 sudaca, sumnjiče se svi suci.

Ministra Bošnjakovića zabrinulo je što je SOA objavila, no više od toga činjenica da je sve ostalo na tome i ništa nije poduzeto.

Broj slučajeva oduzimanja imuniteta sucima je mali

Broj slučajeva u kojima je došlo do oduzimanja imuniteta sucima i njihove osude je mali, a tipično je za medije da te slučajeve "prezentira na tendenciozan način" i zaključuje da to obilježava sudstvo, rekao je Željko Šarić.

Dodao je i kako metodologija ocjenjivanja sudaca dodjeljivanjem bodova daje površnu i fragmentiranu sliku o kvaliteti njihova rada. "Nije moguće postići nikakav aritmetizirani sustav kojim bi se to izračunalo", smatra Šarić. "U Hrvatskoj ne postoje izvanserijski suci i dominira solidna osrednjost", kaže Šarić, "a razlog zašto ih ima puno više nego - primjerice - u Danskoj ili Irskoj - je zato što su u tranziciji nastali brojni novi pravni odnosi koje treba regulirati."


Zakonski sudac ima slobodu izabrati stečajnog upravitelja


Ministar Dražen Bošnjaković kaže da ga zabrinjava i takav jedan slučaj koji baca sjenu na hrvatsko sudstvo. Pojašnjava da zakonski sudac ima slobodu izabrati stečajnog upravitelja ukoliko procijeni da onaj kojeg je nasumično izabralo računalo nije dovoljno iskusan za pojedini stečajni postupak.

Bošnjaković smatra da nitko ne može reći kako je zadovoljan radom pravosuđa, ali kaže da brojke govore da ono ipak u mnogim segmentima ide naprijed - pao je broj neriješenih predmeta, postupci su kraći, iako je još puno posla da bi se sudstvo poboljšalo.

Dodao je i kako je u pripremi set zakona kojega priprema sadašnja Vlada i koji je usmjeren na reorganizaciju mreže sudova. Uz ostalo, tu će biti uključeno i spajanje općinskih i prekršajnih sudova, kao i nova metodologija ocjenjivanja sudaca.

Sinčić zabrinut pohvalama sudstva

Ivan Vilibor Sinčić zabrinut je što se hvali pravosuđe kao što se hvalio i Agrokor. "Problem hrvatskog sudstva nisu samo suci, već i njihova sprega s odvjetnicima, policijom, DORH-om", smatra Sinčić. "Riječ je o cijelome nizu pogodovanja i sprega, a lista koja dokazuje da sustav ne funkcionira je beskrajna", smatra Sinčić.

"Ako u roku od pet godina sud ne donese pravednu presudu, onda se krše ljudska prava", kazao je. Sinčić je naveo primjer kaznenih prijava o izvlačenju 33 milijuna kuna iz Agrokora koje već gotovo 10 godina stoje u ladici. "Općenito postoji nedostatak volje za reformom", zaključio je.

Priča oko Malenice traje od 2008. godine

Ana Raić-Knežević je kazala kako priča oko sutkinje Vesne Malenice traje od 2008. godine. "Otada protiv nje pljušte prijave i ništa se nije događalo, kao ni kad je u lipnju ove godine novinar Drago Hedl prenio rezultate znanstvenog istraživanja koje potvrđuje da je sutkinja izabrala osam puta istog stečajnog upravitelja - i to nikome nije zazvonilo", navodi. Komentirala je i metodologiju ocjenjivanja sudaca te istaknula posljednji natječaj na Županijskom sudu u Zagrebu gdje su sutkinje, koje su bile na 20. mjestu rang liste, napredovale.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz korupciju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: korupcija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više