Mlada Sarah Seifert o životu u gradu heroju: "Volim Vukovar, ali to je mrtav grad i odlazim"

Foto: Luka Šangulin/Index

MLADA Vukovarka Sarah Seifert javnosti je postala poznata nastupima na Supertalentu u kojem se predstavila twerkanjem. Time je privukla veliku pozornost ne samo hrvatske javnosti, već su o njoj pisali i strani mediji.

Mi smo otišli u Vukovar gdje smo razgovarali s 18-godišnjom Sarom koja ondje pohađa 4. razred strukovne škole.

"Školujem se za farmaceuta i kad završim školu, onda selim iz Hrvatske", prvo je što nam je Sarah rekla. Iako, kaže nam, jako voli Vukovar, život je tamo izuzetno loš, pogotovo za mlade. Nema posla, nema mjesta za izlaske, a i još uvijek se, tvrdi, osjete velike podjele u gradu. Zato i planira odseliti. A nada se kako će joj ples pomoći da uspije vani.

Plesom se bavi četiri godine

"Plesom se bavim od 8. razreda. Prije četiri godine sam vidjela na YouTubeu jednu curu kako twerka i to mi se jako svidjelo te sam počela trenirati svaki dan", rekla nam je Sarah.

Upravo ju je upornost dovela do nastupa u showu koji joj je otvorio mnoga vrata. Nastavila je intenzivno vježbati, no sad, otkad je show završio, odnosno otkad je ispala u polufinalu, smanjila je intenzitet vježbanja. Objašnjava kako sad ima puno za učiti u školi pa jednostavno nema više toliko vremena za naporne treninge.

A nakon što završi školu, pakira kofere i odlazi iz Vukovara. Prvo će, otkriva nam, otići odraditi sezonu na Jadran, u Zadar ili Split, a potom seli van granica Hrvatske. Za početak planira u Dublin. Ondje joj već tri godine živi brat, koji je, kako nam je otkrila, izuzetno zadovoljan životom u Irskoj.

Brat živi i radi u Irskoj


"On radi kao glavni kuhar u jednom restoranu i ima odličnu plaću, a već je kupio i kuću. Tako da ću prvo otići kod njega. Cilj mi je otvoriti svoj plesni studio, a znam da za tako nešto u Vukovaru nemam mogućnosti", kaže Sarah.

U plesnom studiju, koji želi otvoriti, ne bi se samo održavali treninzi twerka, već i ostalih plesova. Postala je poznata upravo zahvaljujući twerku, a navodi kako je ples njena najveća ljubav.

"Volim ples općenito, a twerk obožavam. U Vukovaru je teško otvoriti restoran, a kamoli plesni studio. Iako je Vukovar prekrasan i jako ga volim, život u njemu je loš. To je mrtav grad. Tu nemam nikakvih mogućnosti. Nema ljudi, mladi većinom iseljavaju. Nemamo mjesta za izlaske. Jedini klub koji radi, a koji je smješten na brodu na Dunavu, sad se zatvara.

Imali smo i klub Plažu koji radi samo ljeti. Ja baš i ne izlazim. Glazba koja se tu pušta nije po mom ukusu. Ovdje se mogu čuti samo cajke, nema strane muzike. Uostalom, još uvijek se osjete podjele u gradu. Recimo, u moju školu u Borovom Naselju ide jedan dečko koji redovito nosi majice s četničkim obilježjima. Znam da je klinac, kao i ja, ali nisam glupa da bih tako nešto nosila s bilo kakvim obilježjima. Ima ih dosta koji provociraju, iako za vrijeme rata nisu bili ni planirani, a kamoli rođeni", rekla nam je Sarah.

"U Vukovaru nema posla, zato svi i odlaze"


No, kaže kako je sukoba na nacionalnoj razini ipak manje nego prije tri godine. Iako su se stvari malo smirile, kaže kako još uvijek nije sve kako bi trebalo biti.

"U Vukovaru nema posla. Mladi, a i stariji, zato i odlaze. Otišao mi je brat, a uskoro ću i ja. Nastup u Supertalentu mi je otvorio dosta mogućnosti. Imam sve više pratitelja na društvenim mrežama, dobila sam već ponude za nastupe. Neki su me zvali i da nastupam u njihovim spotovima, no ne mogu otkriti koji su to. No, znam da neću prihvatiti sve poslove, već ono što meni odgovara", objasnila je Sarah i nada se kako će joj se u Irskoj ostvariti najveća želja - da ima svoj plesni studio.

No za kraj nam je rekla i kako, bez obzira gdje otišla, uvijek će se vraćati Vukovaru jer je to, kaže, njen grad, koji voli i koji će je uvijek "vući" natrag.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Vukovar i Saru Seifert, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Vukovar i Sarah Seifert.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više