Mediji su nekad ovisili o Todoriću, a danas o Ramljaku. Za to postoji 100 milijuna razloga

Foto:FaH

KONCERN Agrokor Ivice Todorića do jučer je bio najveći oglašivač u medijskom prostoru Hrvatske. Imao je monopol nad distribucijskim lancem tiskovina, a dugo vremena držao je jednu od najvećih marketinških agencija.
 
Takva pozicija osigurala mu je ne samo otklon od bilo kakve kritike u mainstream medijima, nego i status nedodirljivog kojem su se pisali hvalospjevi. Nakon što je kontrolu nad Agrokorom preuzela država, mediji su Todorića jednostavno zamijenili za vladina povjerenika Antu Ramljaka. 
 
>> Sve afere Gazde o kojima su mediji godinama kukavički šutjeli
 
 >> FOTO Kako su novine stvarale kult Ivice Todorića
 
Da je tome tako svjedoči tablica Agrokorova duga prema televizijskim kućama i tiskovinama, a koja pokazuje koliko su danas mediji ovisni o državnom namjesniku Ramljaku.

Redovno plaćali HRT-u, a čini se i Večernjem listu


Najviše od svih medija potražuje Nova TV i to oko 53 milijuna kuna, slijedi RTL televizija s oko 17 milijuna kuna, a tu su Hanza medija (Jutarnji list) s 11,6 milijuna kuna te Slobodna Dalmacija istog vlasnika s 9 milijuna kuna. Dnevnik 24 sata potražuje 11,5 milijuna kuna. Zanimljivo je kako Večernji list gotovo i nema potraživanja, odnosno oni iznose tek nešto više od 187 tisuća kuna, a čini se da se Hrvatskoj radioteleviziji plaćalo vrlo redovito jer je ostao dug samo za HRT pristojbe.

No krenimo redom.

Kako smo napisali u uvodu, najviše potražuje Nova TV koja je imala godišnji ugovor s Agrokorom o reklamiranju, odnosno oglašavanju i poslovnoj suradnji težak više od 25,2 milijuna kuna. Tu je i godišnji ugovor s Konzumom od 27 milijuna kuna. Tu su još i "manji" ugovori s članicama koncerna kao što su Zvijezda i Jamnica, čiji su ugovori malo manji od pola milijuna kuna.

Potraživanje u visini od 15 posto ukupnih prihoda

Ako se pogleda godišnje izvješće o poslovanju Nove TV, jasno je kako je potraživani iznos u razini od oko 15 posto ukupnih prihoda Nove TV.

"S obzirom na to da je proces na koji se referirate trenutno u tijeku, ne bismo ga za sada komentirali", kažu nam s Nove TV. Podsjetimo kako je Ramljak najavio da će morati otpisati 70 posto dugova.


RTL Televizija potražuje puno manje i to oko 17 milijuna kuna. Tu su primjerice ugovori za oglašavanje s Konzumom malo veći od 2 milijuna kuna, Ledom 2,3 milijuna kuna, PIK Vrbovcem 1,7 milijun kuna, Zvijezdom 2,1 milijun kuna, Jamnicom s gotovo 2 milijuna kuna te ugovor s Tiskom od 6,7 milijuna kuna.

Balent i dalje nadzire RTL

"Proces nagodbe je u tijeku, nemamo komentara", kažu nam s RTL-a. Podsjetimo da je u Nadzornom odboru RTL Hrvatske i dalje Iva Balent, kći Ivice Todorića.

Ugovori s RTL-om Hrvatska kao i Novom TV bili su zapravo potpisani s vodećom marketinškom agencijom Unexom. Ta najveća hrvatska agencija za zakup i planiranje medija koja je svojevremeno bila u Agrokorovu suvlasništvu, podnijela je sudu zahtjev za stečaj obiju svojih tvrtki: Unex medije i Unex grupe. Zahtjev je podnesen početkom srpnja, no Nova TV i RTL Hrvatska potpisali su u svibnju ove godine tri cesije prema kojoj potražuju novac od članica Agrokora, a ne Unexa.

Primjerice, tako stoji za ugovore s Jamnicom.

Umjesto stečajnog upravitelja sve kod Ramljaka

"Unex je potpisao s RTL-om I Novom TV cesije radi ispunjenja na datume 19. 5. 2017., 23. 5. 2017 i 7. 6. 2017. kojim se obveza Jamnice prema Unexu prebacuje na RTL I Novu TV. Potraživanje se ne priznaje Unex mediji, već novim vjerovnicima RTL-u Hrvatska i Novoj TV", stoji u tablici tražbina. Tako isplata tih iznosa ne ovisi o stečajnom upravitelju Unexa, već o vladinu povjereniku Ramljaku.


Hanza medija u vlasništvu odvjetnika Marijana Hanžekovića koja drži Jutarnji list, potražuje 11,6 milijuna kuna. Riječ je o potraživanju prema Tisku temeljem Ugovora o komisionoj prodaji i dodacima. Potraživanja Slobodne Dalmacije koja djeluje u sklopu Hanza medije su oko
9 milijuna kuna. Tako se 3,2 milijuna kuna potražuje temeljem ugovora o zajmu iz 2013. godine u iznosu od 3,2 milijuna kuna. Tu je 1,1 milijun kuna prema Konzumu, a od Tiska potražuju 4,1 milijun kuna.

No pažnju privlači čak 22,3 milijuna kuna potraživanja prema Agrokoru koja su odbačena.

Odbacili 22,5 milijuna koje potražuje Slobodna Dalmacija

"Tražbina se osporava jer Agrokor nije naručio niti jednu uslugu od Slobodne Dalmacije po prijavljenoj pravnoj osnovi niti je ispostavio narudžbenicu za tu svrhu. Budući da nije pružena niti jedna usluga, nije ni zaprimljena faktura koja bi se trebala podmiriti, stoga nikakva obveza nije nastala", stoji u obrazloženju.

Dnevnik 24 sata potražuje 11,5 milijuna kuna, od čega 9,2 milijuna kuna od Tiska, a 2 milijuna kuna po mjenicama i zadužbinama.

Zanimljivo je kako se HRT-u ne duguje ništa za reklame i oglašavanje, nego samo za pristojbe, a poseban status imao je i Večernji list sa svega 187 tisuća kuna potraživanja. Recimo na kraju da i Novi list od Tiska potražuje 1,8 milijuna kuna.

Pročitajte više