Ante Čačić najskuplji je hrvatski izbornik

Foto: Hina, Pixel, Getty Images

DANAS je HNS potpisao ugovor sa Zlatkom Dalićem. Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza verificirat će ovaj dogovor na sjednici idućega tjedna, nakon čega će biti potpisan ugovor o suradnji.
 
> POSTIGNUT DOGOVOR Dalić vodi Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu
 
Financijski detalji ovog ugovora još nisu poznati, a očekuje se da će isti vrijediti do kraja 2020. te da će novi izbornik imati barem jednaka primanja kao njegov prethodnik, ako ne i veća.
 
Kad je Zlatko Dalić preuzeo hrvatsku reprezentaciju, ista je dotaknula samo dno. Nakon niza očajnih rezultata kriza u momčadi kulminirala je debaklom protiv Finske na Rujevici (1:1) i komotna situacija oko odlaska na SP dovedena je pod veliki upitnik. Hrvatska je u zadnjoj utakmici kvalifikacija u Kijevu trebala pobjedu, a s obzirom na to kako je izgledala u nekoliko posljednjih utakmica, tri boda protiv nabrijane Ukrajine izgledali su kao nemoguća misija.

Dalić je došao obavijen velom sumnji, a nakon samo tri utakmice plebiscitarno je obožavan
 
A onda je HNS povukao jedan od svojih rijetko dobrih poteza. Preko noći, doslovce iz ničega, na klupu reprezentacije sjeo je Zlatko Dalić. Javnost je bila skeptična, sumnjičava. Ali nakon 90 minuta kijevske utakmice sve su brige i sumnje raspršene. Hrvatska je slomila Ukrajinu i izborila baraž s Grčkom.
 
Zlatko Dalić dodatno je kupio javnost odlukom da neće prihvatiti nikakav ugovor jer će pravi posao biti tek plasman u Rusiju. Grčka je slomljena, razbijena, a Hrvatska je izborila svoje peto svjetsko prvenstvo od samostalnosti.
 
Koliku će plaću imati Dalić?
 
Nakon trijumfa oglasio se i poslovično tihi Dalić koji je rekao da je spreman voditi reprezentaciju na Mundijalu, ali je i dodao da će ovaj put tražiti i neke uvjete. Dio tih uvjeta odnosi se na njegov stručni stožer (tu ponajprije mislimo na Dražena Ladića na kojem Dalić inzistira), ugovor do kraja 2020., a nema dvojbe da će Dalić tražiti i određenu financijsku naknadu od Davora Šukera za svoj rad. Kolika će ta naknada biti, još nije poznato, ali cijela nogometna Hrvatska složna je da trener koji je s dva odrađena treninga podigao posrnulu momčad zaslužuje znatno veću plaću od one koju je imao njegov prethodnik. A ona je za hrvatske prilike bila itekako dobra.

Ante Čačić daleko najskuplji hrvatski izbornik, a otišao je s kraljevskom otpremninom
 
Čačić klupu Hrvatske nije napustio kao gubitnik. Barem ne kao siromah. Na početku mandata mjesečna plaća navodno mu je iznosila 16 tisuća eura (oko 120 tisuća kuna). Čačićeva Hrvatska na Euru u Francuskoj izgledala je jako dobro i, premda je ispala od budućeg prvaka Portugala u osmini finala, Šuker je bio široke ruke i svom je izborniku udvostručio plaću. Kako Hrvatska nije izgledala loše ni na početku ovih kvalifikacija, Čačiću je mjesečna plaća narasla na 60 tisuća eura mjesečno, pretvoreno u hrvatsku valutu, oko 400 tisuća kuna.
 
U istom je ugovoru Čačić navodno imao i klauzulu prema kojoj mu HNS u slučaju otkaza mora isplatiti čak 12 mjesečnih plaća, što iznosi 720 tisuća eura ili oko 5,4 milijuna kuna. 
 
Ukratko, Ante Čačić imao je daleko najbolji ugovor i bio je debelo najplaćeniji hrvatski izbornik u povijesti, a ako usporedimo njegova primanja, čini se da su Slaven Bilić, Igor Štimac i Niko Kovač radili za stanarinu i hranarinu.
 
Bilić je radio za ''kikiriki''
 
Kad je 2006. godine preuzeo reprezentaciju, Slaven Bilić imao je mjesečnu plaću od pet tisuća eura (oko 37 tisuća kuna). U šest godina mandata Bilić je u nekoliko navrata potpisivao nove ugovore, a 2012., na kraju mandata, mjesečna primanja iznosila su mu 12 tisuća kuna, plus što je dobio stan u Zagrebu. Bilić je u to vrijeme bio jedan od najlošije plaćenih izbornika u svijetu nogometa.
Nakon Bilića reprezentaciju je preuzeo Igor Štimac. Zakleti neprijatelj Zdravka Mamića i žestoki oponent svog bivšeg suigrača Davora Šukera kao nagradu za novostečenu lojalnost dobivao je oko 20 tisuća eura mjesečno.
 
Kovač kao i Štimac, a nakon Islanda i njemu je plaća porasla
 
Nakon smjene na njegovo je mjesto stigao Niko Kovač koji je, na početku, samo preuzeo Štimčev ugovor, a nakon što je preko Islanda izborio Brazil, HNS ga je nagradio bogatijim ugovorom i plaćom od oko 25 tisuća eura mjesečno.
 
Izbornik Njemačke Joachim Löw s godišnjom plaćom od 3,2 milijuna eura na vrhu je ljestvice najplaćenijih izbornika današnjice. Vrhunski su plaćeni i Brazilac Tite s 2,8 milijuna eura godišnje, a 200 tisuća eura manje ima Rus Stanislav Čerčesov. Izbornik aktualnih europskih prvaka, reprezentacije Portugala, Fernando Santos, ima godišnji ugovor od 2,5 milijuna eura, a bivši trener Dinama i aktualni japanski izbornik Vahid Halilhodžić prima dva milijuna eura na godinu, dok Gareth Southgate u Engleskoj i Didier Deschamps u Francuskoj zarađuju 1,5 milijuna eura na godinu.
 
Bilo bi apsurdno očekivati da Dalić bude u rangu najbogatijih izbornika, no ne bi bilo ni korektno da bude plaćen manje od svog prethodnika. 
 

Pročitajte više