ISPLATI SE NAHRANITI KOLINDU Butković je danas ministar, a Mamić uživa zaštitu Pantovčaka

Ilustracija: Index (FaH)

ISTRAŽITELJI vjeruju da je on šef zločinačkog udruženja i  protiv njega već godinama naporno rade kako bi pred pravosuđem dokazali ono što zapravo zna cijela zemlja. Šef te družine već godinama terorizira javnost svojim ekscesima, javno prijeti svjedocima i otvoreno vrijeđa svoje istražitelje i kritičare. 

Lokalni šef uživa u nevjerojatnom bogatstvu koje ne može opravdati, paravan mu je nogometni klub, a istovremeno je i nasilnik koji se zbog svoje nagle ćudi više puta našao ispred suca. Svjedoci u slučajevima protiv njega preko noći gube pamćenje, a on javno poručuje da se protiv njega vodi rat koji on neće izgubiti.

U predahu od sudskog progona taj isti lik privatno se druži s vrhom države, organizira rođendanske zabave, plaća večere za predsjednika i financira kampanju vladajuće stranke dok se predsjednik javno hvali takvim prijateljstvom, njegovim novcem te tako poručuje kako je naš glavni junak pod njegovom zaštitom.

Ima tko će Kraljici Balkana plaćati večere 

Ako vam se ovo čini kao početak nekog političkog krimića ili nekog wannabe "Kuće od karata" scenarija onda ste u krivu jer je riječ o realnosti. Šef  je Zdravko Mamić, a predsjednik koji uživa u delicijama koje plaća taj isti Mamić, nije neki banana predsjednik, nego hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je više puta javno branila Mamića, zbog toga smijenila šefa tajne službe te zaprijetila institucijama kao što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

U normalnoj zemlji nakon što se otkrije da čovjek koji je prioritet USKOK-a i DORH-a plaća večere i organizira tulume za šefa države, označio bi i kraj političke karijere. No ovo je Hrvatska, a ovdje se postaje predsjednik i nakon što si bio Sanaderov ministar i potrčko.

Štoviše, jedan je gradonačelnik plaćao Kolindi i Jakovu sladolede, ramsteke, pizze i Pina colade iz gradske blagajne, a danas je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.  Uostalom, kad HDZ-u nije problem što Mamić plaća njihove političke kampanje pa što bi problem tu i tamo neki tulum ili večera. Što god.

Kad je već tako, bilo je samo pitanje vremena kada će Grabar Kitarović javno, pred televizijskim kamerama, priznati da joj je čovjek progonjen od hrvatskog pravosuđa plaćao večere. Naravno uz poruku hrvatskoj javnosti i institucijama da to ne bi trebao biti predmet njihova interesa. I sve to predstaviti kao nešto sasvim normalno.

Čudno bi bilo da sama plaća vlastite večere 

"Gospodin Zdravko Mamić je organizirao razne večere za mene. Uopće ne razumijem u čemu je poanta ovoga i zašto uopće razgovaramo više o ovome", rekla je Grabar Kitarović tijekom velikog razgovora za Novu TV dodajući da tu nema nikakvog sukoba interesa!?

Podsjetimo kako se Mamića u dvjema odvojenim optužnicama DORH-a tereti za štetu od 280 milijuna kuna! Tek za usporedbu, zbroj svih Sanaderovih optužnica za trećinu je manji od onog što se stavlja Mamiću na teret.

Mamića se po prvoj optužnici tereti da je s bratom Zoranom te bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom oštetio nogometni klub Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Mamić je tako nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a brat Zoran 38,1 milijun kuna.

Kompromitirana Kolinda

Druga optužnica tereti opet braću Mamić i Damira Vrbanovića te Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu i Nikkyja Arthura Vuksana. Optužene se tereti za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. Dinamo je u ovom slučaju oštećen za više od 144 milijuna kuna.


Podsjetimo, kako smo pisali u veljači 2016., da je upravo povod za smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića koji je zapovjedila Kolinda Grabar-Kitarović zapravo Zdravko Mamić. Prema Indexovim informacijama, sadržaj razgovora između predsjednice i čelnika Dinama, u vrijeme dok je Mamić bio nadziran, kompromitira Kolindu Grabar Kitarović.

Lako za javni interes, a što s DORH-om i Uskokom

Zahtjev za Lozančićevom smjenom došao je svega par dana prije nego što je DORH objavio da pokreće novu istragu protiv čelnika Dinama. Grabar Kitarović do danas nije objasnila zašto je smijenila Lozančića, a istraga u njegovu slučaju pokazala je da nije prekoračio ovlasti. U međuvremenu je Lozančić postavljen na mjesto šefa Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića, nema nikakve veze ni s kakvim večerama ni kontaktima s gospodinom Mamićem. Da, on je mogao i morao mene ranije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama, međutim razlozi njegove smjene su drugačije prirode. O njima ću moći govoriti tek za koju godinu kad se budu deklasificirali neki dokumenti", kazala je predsjednica u razgovoru za Novu TV.


Iz svega ovog jasno je kako je skidanje tajne s odnosa između Mamića i predsjednice Grabar Kitarović ne samo javni interes, nego bi se takvim odnosom trebao baviti i DORH i USKOK. Upravo stoga ne začuđuje da najveću nervozu predsjednica pokazuje upravo onda kada je netko od novinara ili institucija upita za Zdravka Mamića.

Svi koji su protiv Mamića, protiv su vrha države

Tako je za šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković predsjednica rekla da vodi osobni rat te ponovno poručila i javnosti i institucijama da ona kao predsjednica ne bi smjela biti predmetom nikakve istrage. Pa ni Povjerenstva za sukob interesa.

"Gospođa Orešković bi se trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene", javno je poručila predsjednica. Da je predsjednica nervozna dokazuje i slučaj da je nedavno prekinula konferenciju za novinare kada su je upitali upravo za Mamićev novac koji je ovaj uplaćivao za njenu predsjedničku kampanju.

"Mamića ne promatram kroz prizmu politike, nego kao svakog drugog građanina Hrvatske", poručila je predsjednica države dodajući da bez obzira na to što se događa i što novinari pišu, ne smije se nekog optuživati tek tako. Posebno ako je taj netko njen prijatelj i financijer.

Ako može Butković što ne bi Mamić

Na kraju, najgore je to što je predsjednica ovog vikenda izjavom o večerama koje je plaćao Mamić htjela zaustaviti priču, a i istragu o tome kako je Mamić organizirao njenu rođendansku proslavu 27. travnja 2015. godine.

No to više govori o mudrosti predsjednice, nego o državi koja će već sutra zaboraviti da Mamićev ceh ipak netko treba platiti.

 

Pročitajte više