SLUČAJ INA-MOL Zbog Linića nismo mogli srušiti arbitražu, od početka smo bili osuđeni na poraz

Foto: Hina

HRVATSKA nije imala nikakve šanse osporiti presudu Arbitražnog suda u sporu protiv MOL-a. Jasno je to moralo biti i odvjetnicima, ali još više premijeru Andreju Plenkoviću koji je pokrenuo žalbeni postupak.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Naime, još 2003. godine Slavko Linić je pri prodaji udjela u Ini potpisao ugovor s jednom iznimno interesantnom klauzulom.

Nema prava žalbe

„Relevantni sporazumi o arbitraži, utjelovljeni u SHA od 17. srpnja  2003. i GMA-e od 30. siječnja 2009., sadrže sljedeći odlomak: Izražene presude u bilo kojoj arbitraži na temelju ovoga Ugovora bit će konačne i uvjerljive, a presuda može biti donesena na bilo kojem sudu koji je nadležan za njegovo izvršenje. Protiv presude suda neće se uložiti žalba na izrečene presude“.

U prijevodu Ljubo Jurčić, kao ministar financija, se potpisavši ugovor o prodaji udjela u Ini odrekao mogućnosti žalbe na odluku Arbitražnog suda. Takva odredba stoji, ne samo u ugovoru koji je Linić potpisao, nego je prenesena i u sve buduće ugovore koje je Vlada, pa i Sanaderova, potpisala s MOL-om. Iako je Jurčić potpisan na ugovor s MOL-om još u vrijeme vlade Ivice Račana se znalo da je Slvako Linić glavni operativac i siva eminencija cijelog posla.

Ignoriranje vrijedno 4.5 milijuna eura

Usprkos tome Vlada Andreja Plenkovića odlučila se žaliti na pravorijek Arbitražnog tribunala, iako joj je trebalo biti potpuno jasno da nema baš nikakve šanse dobiti na tom sudu. Svaku priliku za žalbu iz ruku im je izbio Račanov ministar Slavko Linić koji je Mađarima dozvolio da se u bilo kakvom sporu odlučuje samo u jednom stupnju i da ne postoji nikakva mogućnost da se presuda ospori. Njegov potpis, ali i tvrdoglavo Plenkovićevo inzistiranje na žalbi, platili smo 4.5 milijuna eura.

Presuda Na Francuskom Jeziku by Index.hr on Scribd

Pročitajte više