Pročitajte cijelu presudu koja otkriva kako je izgubljena INA

Foto: Hina

ARBITRAŽNI sud UN-a u presudi u slučaju arbitraže Ina-Mol, čije je dijelove prvi objavio Index, iskritizirao je rad hrvatskog suda.

U presudi je jasno da je Hrvatska većinu svoje argumentacije temeljila na tome da je Ivo Sanader od MOL-a primio mito. No suci Arbitražnog suda UN-a u to nisu bili uvjereni.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

>> DONOSIMO JOŠ DETALJA IZ PRESUDE Pogledajte tablicu s Ježićevim lažima

>> Tko je Robert Ježić, moćni tajkun kojeg su štitili Sanader i Linić

Štoviše, oni su imali cijeli niz primjedbi na rad hrvatskog suda i suca Ivana Turudića, na glavnog svjedoka Roberta Ježića kao i na čuvenu snimku iz Marcelina koja bi, smatraju stručnjaci iz Arbitražnog suda, mogla biti montirana.

Arbitri koji su se bavili ovim slučajem zaključili su, odnosno povjerovali MOL-u da je Robert Ježić lagao da uništi Ivu Sanadera, da je sudac Ivan Turudić bio nedopustivo pristran na suđenju Sanaderu, da je čuvena snimka iz Marcellina vjerojatno mijenjana na Sanaderovu štetu i da je USKOK sudjelovao u smišljanju lažnog svjedočenja.

O Turudiću

"Tribunal mora vrlo oprezno pristupiti dokazima sa suđenja Sanaderu. Ne postoje transkripti sa suđenja, samo sažetak svjedočenja koje je diktirao sudac. Ono što je sudac unio u zapisnik predstavlja njegovo viđenje onoga što su svjedoci izjavili… To je težak zadatak za suca i neizbježno je da je bilo pogrešaka. Nadalje, Tribunal ne može ignorirati sučevu očitu pristranost na suđenju“, zaključili su arbitri. Svoj zaključak, između ostalog, temelje i na Turudićevim intervjuima, u kojima je ustvrdio da namjerava sebi rezervirati ponovljeno suđenje.


"Žalosno je što je sudac odlučio o slučaju govoriti u javnosti. Iz onoga što je sudac rekao u intervjuu lako je zaključiti da je naumio donijeti jednaku odluku“, upozorili su arbitri.

O Ježiću i njegovom svjedočenju

"Gospodin Ježić je tajnovit čovjek, odavno poznat u Hrvatskoj po bogatstvu i političkim vezama“, zaključuju arbitri i dodaju da je potpuno nepouzdan svjedok. Sastavili su čak i tablicu Ježićevih laži koju ćemo objaviti u jednom od sljedećih članaka. Sada ćemo se, pak, pozabaviti dogovorom Ježića i USKOK-a.

Arbitrima je bilo iznimno sumnjivo što Ježić nikada nije bio prisiljen uplatiti u hrvatski državni proračun pet milijuna eura sa svog računa koji su bili navodni mito za Sanadera. Štoviše, Ježiću je dozvoljeno da ode iz Hrvatske. Suci vjeruju da je USKOK Ježiću naložio što treba svjedočiti.

"U ovom trenutku važno je ponoviti i naglasiti da do danas Ježić još uvijek posjeduje novac od navodnog mita koji Sanader nikada nije pokušao prebaciti na svoj račun. MOL tvrdi da su Ježićeve tvrdnje u svjedočenju neistinite i da mu je USKOK dao informacije koje su mu pomogle da smisli priču koja bi uništila Sanadera“, napisali su arbitri u presudi. U prijevodu, Ježić je s USKOK-om izmislio priču koja je trebala poslužiti da se Sanadera osudi.


U nastavku donosimo cijelu presudu.

MOL Cijela Presuda by Index.hr on Scribd

Cijeli dan stižu reakcije

Cijeli dan stižu reakcije na presudu. Posebno je zanimljiva ona bivšeg premijera Ive Sanadera.

"Mislim da ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Moja obitelj, moji odvjetnici i ja smo zadovoljni i javnost koja već više od sedam godina gleda ovu farsu od procesa. Pravo je pitanje zašto je skrivan dokument, presuda je donesena pred Božić prošle godine, a tek sada je vidimo", rekao je Sanader za N1.

"Prema informacijama koje ja imam, stekli su se uvjeti za objavu nakon što je sud u Ženevi odbio Hrvatsku. Vlada to nije htjela objaviti, meni nije jasno zašto, meni nije jasno jer ovu je arbitražu pokrenuo Milanović i njegovi ministri. Kada je došla nova vlada, ona se našla u neobranom grožđu, u jednoj situaciji u kojoj se nije trebala naći. Milanović je u to krenuo na temelju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna, bilo bi isto, Arbitražni sud je utvrdio da nije bilo mita, zašto se skriva istina, vidimo da je ona sada objelodanjena", rekao je.

Pročitajte više