Potencijalna vladajuća koalicija u Njemačkoj ne slaže se oko europskih financijskih pitanja

Foto: Hina

NJEMAČKE stranke koje pregovaraju o novoj vladajućoj koaliciji su uoči susreta svojih čelnika i dalje podijeljene oko pitanja proračuna eurozone, europske bankarske unije i Europskog stabilizacijskog mehanizma, stoji u nacrtu koalicijskog dokumenta o Europi koji je u posjedu Reutersa.

Taj dokument od stranicu i pol iznosi stav buduće njemačke vlade o europskim pitanjima i iznosi područja nesuglasica koje kancelarka Angela Merkel i predstavnici drugih stranaka moraju riješiti na susretu u petak poslijepodne.

Pitanje proračuna eurozone


"Odbacujemo (poseban proračun eurozone kao i) uvođenje instrumenata koji će voditi do automatskih transfera ili pretvaranje dugova u zajedničke" stoji u jednom odlomku koji je pokazatelj različitih stavova o ideji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o takvom proračunu.

Macron je ovog tjedna u Berlin poslao svog ministra financija Brunu Le Mairea kako bi razgovarao s čelnicima njemačkih stranaka i pokušao ih nagovoriti da u svom koalicijskom sporazumu ne odbace njegove prijedloge o reformi eurozone.

Osim konzervativnog bloka Angele Merkel, u pregovore je uključena Zelena stranka i Slobodni demokrati (FDP). FDP je posebice kritičan prema Macronovoj ideji zajedničkog proračuna jer strahuje da će to otvoriti vrata njemačkom subvencioniranju ekonomski slabijih članica u tom savezu 19 država s jedinstvenom valutom.

Budućnost Europskog stabilizacijskog mehanizma

Taj dokument koji sadrži fusnote s područjima u kojima stranke imaju različite stavove pokazatelj je izoliranosti FDP-a oko ključnih europskih pitanja. No čelnik te stranke Christian Lindner je u razgovoru za njemački Der Spiegel u petak iskazao spremnost na kompromis, prvenstveno oko europskog fonda za spas ekonomija, istaknuvši kako stranka koja je osvojila 11 posto glasova u Njemačkoj ne može diktirati put cijele Europe.

FDP je tijekom izborne kampanje naglašavao potrebu ukidanja Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), dok druge stranke smatraju kako on treba biti dalje razvijan u europsku verziju Međunarodnog monetarnog fonda.

"ESM je u proteklim godinama razvio razinu ekspertize o nadzoru ciljeva stabilnosti", rekao je Lindner.

"Ako ostane, on može biti instrument za snažniju disciplinu".

Europska bankarska unija

Dokument o pregovorima sadrži i dvije formulacije o europskoj bankarskoj uniji, jednu koju podržavaju konzervativci Angele Merkel i zeleni, te drugu koju podržava FDP, stoji u fusnotama.

Prva formulacija govori o postupnom dovršetku bankarske unije, dok FDP-ova verzija govori kako se ona treba usredotočiti na sustavne rizike umjesto na one individualnih banaka.

Dokument sadrži i točke oko kojih se slažu sve njemačke stranke i koje će Francuska pozdraviti. U njima piše kako je francusko-njemačka suradnja od "posebne važnosti", te priznaju postojanja potrebe da EU ima "primjeren kapacitet" za investicije i nošenje s asimetričnim gospodarskim šokovima.

Pročitajte više