Francuski predsjednik u iznenadnom posjetu Saudijskoj Arabiji

Foto: Hina
 
FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će u četvrtak navečer neplanirano posjetiti Rijad ne bi li smanjio napetost između Saudijske Arabije i Irana.
 
Francuski predsjednik se tijekom dvosatnog boravka u Rijadu treba sastati s mladim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom kojeg smatraju prvim čovjekom Saudijske Arabije.
 
Macron je taj iznenadni dolazak najavio u Dubaiju, gdje završava jednodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
Raste napetost zbog Libanona i najgore humanitarne krize na svijetu u Jemenu
 
''Odluku sam donio rano jutros'', rekao je predsjednik. "Važno je sa svima razgovarati", istaknuo je, dodavši da Francuska ima ulogu u izgradnji mira.
 
Rekao je da će sa saudijskim prijestolonasljednikom razgovarati o Iranu, Jemenu i Libanonu, čiji je premijer Saad Hariri neočekivano podnio ostavku dok je u subotu boravio u Rijadu.
 
Od proteklog vikenda se dodatno zaoštrio ton između Irana i Saudijske Arabije. Napetost raste zbog Libanona, ali i Jemena, gdje se vodi krvavi rat u kojemu dvije bliskoistočne sile podupiru suprotstavljene strane. Ta zemlja na Arapskom poluotoku je poprište najgore humanitarne krize na planetu, ističu Ujedinjeni narodi.
 
"Stajališta Saudijske Arabije ne podudaraju se s mojim mišljenjem"
 
"Čuo sam veoma oštra stajališta Saudijske Arabije o Iranu koja se ne podudaraju s onim što ja mislim", rekao je Macron.
 
"Čini mi se najvažnijim da sa Saudijskom Arabijom surađujemo u vezi s regionalnom stabilnosti, s obzirom na naše tijesne bilateralne veze". 

Pročitajte više