Jaja nipošto ne biste smjeli držati u vratima hladnjaka

Foto: 123RF

PAZITE li na prehranu, onda smo sigurni kako su vam jaja jedna od omiljenih namirnica.
 
Jeftina, laka za pripremu i bogata proteinima, jaja su jedna od onih namirnica koju biste svakako trebali konzumirati. A ako to radite, onda vjerujemo i kako ih većina vas drži u vratima hladnjaka, no to nipošto nije dobra odluka. Dopustite nam da vam objasnimo i zašto.
 
Naime, u tom dijelu hladnjaka zapravo je najveća fluktuacija temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata pa namirnice koje se tu nalaze moraju biti one koje nisu brzo kvarljive. 
 
Jaja bi tako trebalo držati u originalnom pakiranju na srednjoj polici hladnjaka, gdje je najhladnija temperatura, čime smanjujete šanse od pojave salmonele.
 
Također, jaja nemojte odmah stavljati u hladnjak ako su prethodno bila duže vrijeme u automobilu ili pored štednjaka dok ste kuhali. Jaja ne podnose nagle promjene temperature pa ih radije držite izvan hladnjaka na temperaturi nižoj od 20 stupnjeva kako bi dulje ostala svježa.
 
Pazite i da ih ne stavljate neposredno pored namirnica intenzivnog mirisa jer bi ga jaja lako mogla upiti, što sigurno ne želite.

 

Pročitajte više