Dalić: Povećanje procjene rasta BDP-a potvrđuje stabilan rast gospodarstva

Foto: Hina

POTPREDSJEDNICA vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je da povećanje procjene rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od strane Europske komisije (EK) potvrđuje stabilan rast hrvatskog gospodarstva, kao i da su perspektive za održanje pozitivnih trendova i njihovo daljnje jačanje vrlo dobre.

EK je povećala procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2.9 na 3.2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati.

DZS objavio podatke o nastavku snažnog rasta izvoza

Dalić tome dodaje i objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku o nastavku snažnog rasta izvoza u prvih devet mjeseci ove godine od 13.4 posto te održanju trenda bržeg rasta izvoza od uvoza, što bi moglo pozitivno utjecati na rast BDP-a.

"Mislim da su ocjene EK-a i ovi pokazatelji vrlo realan dokaz da ekonomija raste stabilno i da su vrlo dobre perspektive održavanja ovih pozitivnih trendova i njihovog daljnjeg jačanja", ocijenila je Dalić u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Novinari su je pitali za komentar izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u srijedu na savjetovanju ekonomista ocijenila da Hrvatska "stoji na mjestu" već 2.5 godine i da se ne donose odluke.

"Nema brige za djelotvornost odlučivanja u vladi"

Potpredsjednica vlade odgovara da "nema straha i nema brige za djelotvornost odlučivanja u vladi", navodeći kao primjer reakciju Banskih dvora na krizu koncerna Agrokor.

"Ako govorimo o odlukama, još jednom bih ponudila argument kako i na koji način, kojom brzinom i odlučnošću vlada donosi odluke jesu odluke donesene proljetos, a tiču se brzine reakcije vlade na rizike koji su se nagomilali i koje smo opazili od mogućeg sloma Agrokora", kazala je.

Smatra kako se svi mogu složiti s ocjenom da bi mogući slom Agrokora, koji je sastavljen od više desetaka kompanija, bio jedna od najtežih kriza koja se Hrvatskoj mogla dogoditi zbog povezanosti koncerna s mnogobrojnim sektorima hrvatskog gospodarstva i zbog njegove veličine odnosno broja zaposlenih.

"Suočena s takvom krizom, neočekivanom krizom, sve ono što ste vidjeli proteklih mjeseci pokazuje da je vlada znala odlučivati, brzo odlučivati, odlučivati na vrijeme. Stoga nema straha i nema brige za djelotvornost odlučivanja u Vladi", zaključila je Dalić.

Pročitajte više