Njemački mediji objavili vojne dokumente koji predviđaju svjetsku krizu i raspad EU-a

Foto: FAH
 
NJEMAČKI mediji objavili su vojne dokumente koji otkrivaju veliku zabrinutost države za stabilnost Europske unije i predviđaju rast ekstremizma i terorizma u regiji.
 
Dokumente je objavio Der Spiegel, a u njima se predviđa šest mogućih situacija s kojima bi se Njemačka mogla nositi do 2040. godine. 
 
Objavljeno je 120 stranica dokumenta pod nazivom Strateška perspektiva 2040., a među ostalim se predviđaju raspad EU-a, dezintegracija Zapada, podjele u Europi uslijed kojih će se neke države više vezati za Rusiju te sve veća izolacija SAD-a.
 
"Sve veća kriza zbog nereda, kaosa i sukoba u svijetu"
 
Najgora moguća predviđena situacija koju opisuju dokumenti je raspad Europske unije te desetljeća nestabilnosti u regiji i cijelom svijetu: 
 
"Napuštena je vizija širenja EU-a i sve više država je napustilo savez. Sve veći neredi, kaos i konflikti u svijetu dramatično su utjecali na sigurnost. Javljaju se znakovi ekonomske propasti i nazadovanja u svjetskoj politici i svjetska kriza raste".
 
U opisu druge situacije koja predviđa sukobe u Europi stoji da bi se sve više država moglo pridružiti "istočnom bloku" sličnom onome u podjeli diljem Europe sredinom 20. stoljeća.
 
Dokumenti sastavljeni nakon ruskog pripajanja Krima 
 
Der Spiegel navodi da su dokumenti sastavljeni prije dvije godine, prije nego što je Trump postao američki predsjednik i Velika Britanija glasala za Brexit. Sastavljeni su kao odgovor na rusko pripajanje Krima u 2014. godini.
 
Dokumenti navode i druge moguće prijetnje Njemačkoj, uključujući "epidemije bolesti, napade dronovima, nuklearnim, biološkim i kemijskim oružjem te sve manju razinu nacionalne odanosti". 

Pročitajte više