Ministrica Divjak: Kurikularna reforma se zahuktava

Foto: Robert Anic/Pixsell

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je danas da se kurikularna reforma zahuktava, istaknuvši da su stručne skupine obradile primjedbe za 44 od 51 dokumenta.

"To znači da su sada u procesu i prijevodi tih dokumenata na engleski jezik i šalju se na međunarodnu recenziju. Za predmete engleski jezik te povijest, pored međunarodne recenzije, koristit ćemo i recenzije HAZU-a i nadam se da ćemo do kraja godine dobiti odgovore na recenzije i imati sređene te kurikularne dokumente. Mislim da je to stvarno lijepa vijest", rekla je Divjak novinarima u Saboru gdje članovi vlade odgovaraju na zastupnička pitanja u sklopu aktualnog prijepodneva.

Drugom lijepom vijesti ministrica ističe pronalaženje rješenja za djecu s teškoćama u Centru Vinko Bek. "Imamo tri nova pomoćnika. U dogovoru s udrugama ta je situacija riješena", kazala je.

"Proaktivni smo"

Ponovila je, na pitanje novinara, da je imenovanje članova Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u ingerenciji premijera Andreja Plenkovića te da će on članove imenovati uskoro. "Koliko ja znam, premijer će uskoro imenovati PSP, ali to je u njegovoj ingerenciji. A ono za što se ja zalažem, a zalaže se i HNS, da u PSP-u odlučuju ljudi koji su čelnici institucija i tijela koje se spominju kao važni akteri za provedbu Strategije", kazala je te potvrdila da je s premijerom razgovarala na tu temu. "Razgovarali smo o tome i očekujem da će to imenovanje biti uskoro", kazala je ministrica.

U pogledu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme kazala je kako nju imenuje PSP, odnosno, kako je rekla, "prvo PSP, a onda Ekspertna radna skupina".

Naglašava pritom da stručne radne skupine, njih 51, rade svoj posao, pripremaju dokumente, a Ministarstvo će, dodaje, sukladno zakonskim ovlastima pripremiti sve za pilot izvođenje kurikularne reforme u tri do pet posto škola za sljedeću školsku godinu.

Ministrica se ne slaže da zbog toga što još nisu imenovani PSP i Ekspertna radna skupina "sve stoji", ocijenivši da aktivnosti koje se sada provode u Ministarstvu "nije bilo godinama".

"Dapače, mi smo stvarno vrlo proaktivni i sve pripremamo kako bismo za iduću godinu educirali nastavnike, uveli obveznu informatiku u 5. i 6. razrede i pilot projekt kurikularne reforme po vertikali", kaže.

Najavila zapošljavanje mladih znanstvenika

Ističe tako da je u području znanosti pokrenuto deset centara izvrsnosti u koje je uloženo 360 milijuna kuna, a zaposlit će 101 mladog znanstvenika koji će, ističe, sa svojim obiteljima ostati u Hrvatskoj.

Dodaje i četverogodišnji projekt pomoćnika u nastavi, vrijedan pola milijarde kuna, kao i izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koje su u vladinoj proceduri, a kojima će se, naglašava, omogućiti povlačenje EU novca za centre kompetencije. U dva europska fonda, navodi, za to je predviđeno 800 milijuna kuna, a cilj je da svaka od županija ima najmanje jedan takav centar.

"Ništa ne stoji, a nekad moramo paziti da ne robujemo formi. Bitni su sadržaji, projekti, a forme uvijek stignemo ispuniti", zaključila je ministrica.

Pročitajte više