Što se događa s Kurikularnom reformom? U cijeli proces uključili su se i Estonci

Foto: Damir Špehar/Pixsell

KURIKULARNA reforma, koja je zaustavljena za vrijeme Šustarove vladavine, trebala bi se kao pilot projekt u pojedine škole uvesti sljedeće nastavne godine. Index je doznao kako je u potpunosti završen kurikulum za informatiku. Njega su recenzirali međunarodni stručnjaci iz Estonije, Austrije i Velike Britanije. A uskoro se na međunarodnu recenziju šalju i kurikularni dokumenti za likovni, glazbeni i tehnički.


"Cjelokupni proces je pri kraju, pilot projekt ide u tri do pet posto škola sljedeće nastavne godine. Profesori će od početka 2018. godine ići na edukacije za provođenje reforme. Mi ćemo objaviti javni poziv za škole koje se žele uključiti u pilot projekt. Na njega će se moći javiti sve zainteresirane škole, a one koje odgovore na kriterije iz poziva će biti uključene i u njima će se prvo početi provoditi pilot projekt nove reforme školstva", rekao je za Index Maro Alavanja, poseban savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Javna rasprava završena prije 2 godine

Podsjetimo, javna rasprava oko kurikularne reforme koju je vodio Boris Jokić je završena prije dvije godine, a kako je cijela reforma bila zaustavljena za vrijeme bivših ministara Predraga Šustara i Pave Barišića, rad na njoj je nastavljen tek nedavno.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije više od mjesec dana pozvala je sve koji su radili na reformi da nastave s radom, a kako doznajemo, uskoro će biti dovršeni svi kurikularni dokumenti.

Ono što nam je potvrđeno iz Ministarstva je da su završeni kurikulumi za četiri predmeta - informatiku, glazbeni, likovni i tehnički.


"Oko 350 ljudi koji su radili na kurikularnoj reformi je napravilo svoj posao. Dobili su zadatak da u roku tri do četiri tjedna pregledaju komentare iz javne rasprave, te su uvrstili neke primjedbe koje su smatrali konstruktivnima. Malo su doradili i dopunili kurikularne dokumente.

Kad potpuno završe te dokumente onda ih moramo prevesti i poslati na međunarodnu recenziju. To Ministarstvo radi u suradnji s Europskom komisijom. Zasad smo na recenziju slali kurikulum iz informatike koji su recenzirali međunarodni eksperti iz Estonije, Velike Britanije i Austrije.

Estonci dali primjedbe na informatiku

Primjedbe koje smo dobili su vrlo pozitivne, a jedino su nam Estonci još savjetovali što bismo mogli dodati u kurikulum", rekao je za Index Alavanja.

Kurikulumi iz predmeta likovne kulture i umjetnosti, glazbene kulture i umjetnosti te tehničke kultura su u fazi prevođenja, a usporedno se u suradnji s Europskom komisijom dogovaraju njihove međunarodne recenzije.

"Ministarstvo je trenutačno u fazi dogovora postupaka, gdje je prioritet štititi potencijalne recenzente, kako nacionalne tako i međunarodne, kako ne bismo kompromitirali neovisnost procesa recenzije. Za kurikularne dokumente planirane su i nacionalne i međunarodne recenzije od strane stručnjaka za kurikulume određenih područja i predmeta, ovisno o području i predmetu.

Za dovršavanje kurikularnih dokumenata i pripremanje pilot provedbe osigurana je stručna i financijska podrška Europske unije u okviru sustava za podršku strukturalnim reformama (Structural reform support service). U Europskom socijalnom fondu planirano je 150 milijuna kuna te iz programa podrške strukturnim reformama 3 750 000 kuna, a također dio aktivnosti planira se financirati i projektom e-Škole u sklopu kojeg se planira još 350 milijuna kuna", rekao nam je Alavanja.
 

Pročitajte više