Mali talijanski hrt: Maza koja se neće htjeti odvajati od vas

Screenshot: YouTube

MALI talijanski hrt pasmina je za koju se smatra da je stara nekoliko tisuća godina. Ovo je grčko-turska pasmina patuljastog rasta. Teški su do pet kilograma i vrlo su elegantne građe. Mogu biti bilo koje boje, čak i potpuno bijele. Životni vijek im je između dvanaest i petnaest godina i to ih čini najdugovječnijim hrtovima.

Ova pasmina dobro je poznata po tome što zahtijeva veliku emocionalnu brigu. Ovaj će pas htjeti biti uz vas svake sekunde, pa čak i onda kada spavate. Potrebno mu je puno pažnje i ljubavi, u protivnom može postati depresivan i zločest. Napravit će bilo što kako bi privukao vašu pažnju, a u to su uključene razne nepodopštine i zabranjene stvari kojima vas želi kazniti za ignoriranje.

Još jedna od specifičnosti su njegove krhke kosti. One su osjetljive osobito u vrijeme razvoja. Često ćete čuti kako štence ove pasmine ne treba puštati na kliske površine kako se ne bi ozlijedili. No kasnije postanu pravi kaskaderi, što ne znači da ih ne trebate paziti nakon što se u potpunosti razviju. Obožavaju skakati. Vrlo su spretni u tome i mogu skočiti bilo gdje.

Obožavaju krevete i kauče, stoga nisu psi za one koji svojim ljubimcima brane odmor na takvim mjestima. Ovakvog psa vrlo je teško naučiti na obavljanje nužde van kuće. Ne vole hladno vrijeme, kišu, vjetar i snijeg i, upravo zbog toga, često odbijaju obavljanje nužde van kuće.

Za hladnijeg vremena nikako ih ne treba voditi van bez kaputića. Iako se odlično slažu s mačakama i psima koji nisu preveliki, ovi psi ne vole malu djecu. Često se plaše njihovih naglih pokreta i izrazito su ljubomorni, stoga bi njihovi savršeni vlasnici bili oni bez male djece. Naravno, uvijek postoje izuzetci. Talijanski hrtovi voljet će djecu ako su od malih nogu naučeni na njih. Ovaj je video pravi primjer za to. 

Pročitajte više