VIDEO, FOTO Panika u Indiji: Glavni grad guši se u smogu, proglašeno izvanredno stanje

Screenshot: YouTube
 
U GLAVNOM indijskom gradu zavladala je panika nakon što je u utorak ujutro gusti sivi dim obavio cijeli grad.
 
Vidljivost u čitavom Delhiju je jako loša, a razina zagađenja u nekim predjelima je čak 30 puta veća od granice koju je preporučila Svjetska meteorološka organizacija.
 
Indijsko liječničko udruženje (IMA) proglasilo je "izvanredno medicinsko stanje" i pozvalo vladu da "poduzme sve moguće korake da zaustavi ovu prijetnju".
 
 
 
Stanovnici su na društvenim medijima objavili dramatične fotografije koje pokazuju ozbiljnost ovog problema. 
 
 
Vlada ne čini dovoljno, stanovništvo traži dugotrajno rješenje problema
 
Web stranica Sustava za predviđanje i istraživanje kvalitete zraka (SAFAR) upozorila je da je razina opasne čestice PM 2.5, koja ulazi duboko u pluća, u nekim predjelima dosegla 700 mikrograma po kubičnom metru. IMA je zbog zagađenja preporučio i otkazivanje gradskog maratona planiranog za 19. studeni.
 
Zagađenje u Delhiju svake zime doseže rekordnu razinu zbog farmera koji u susjednim saveznim državama Punjabu i Haryani pale njive nakon žetve. Aktivisti tvrde da se jako malo čini kako bi se zagađenje zaustavilo, unatoč opasnim razinama u posljednjih nekoliko godina. 
 
Vlada je u listopadu najavila plan za rješavanje nekih od problema, koji uključuje ograničenja broja vozila u prometu i zatvaranje velike elektrane. Međutim, stanovnici su izjavili da je Delhiju potrebno dugotrajno rješenje ovog problema. 

Pročitajte više