UNICEF upozorava: Tisućama djece progonjenih muslimana Rohindža prijeti smrt od gladi

Foto: Hina
 
STOPA neishranjenosti s mogućim smrtonosnim posljedicama u dramatičnom je porastu kod djece Rohindža koji su izbjegli iz Mjanmara u Bangladeš, gdje se broj djece koja gladuju udvostručio u nekoliko mjeseci, objavio je u petak UNICEF.
 
Privremeni podaci nakon prošlotjedne procjene u logoru Kutupalong u Cox's Bazaru u Bangladešu otkrivaju stopu od 7,5 posto teške neishranjenosti koja je potencijalno smrtonosna, što je dva puta veća stopa od zabilježene među djecom Rohindža u svibnju 2017., objašnjava organizacija u priopćenju.
 
Oko 900 000 Rohindža nagurano u šatorski logor
 
Oko 900 000 muslimana Rohindža iz Mjanmara u nezdravim je uvjetima nagurano u šatorski logor na jugu Bangladeša, gdje je više od 600 000 njih stiglo od kraja kolovoza bježeći od etničkog čišćenja, procjenjuje UN.
 
Oko polovine pristiglih su djeca, kažu u UN-u.
 
Glasnogovornik Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) Christophe Boulierac rekao je po dolasku iz Bangladeša da je stanje te djece jako zabrinjavajuće.
 
Dodao je da je prema prvim procjenama jasno da je ozbiljna i teška neishranjenost u porastu te precizirao da su praćena djeca mlađa od pet godina.
 
Više od 2000 djece u ozbiljnoj opasnosti
 
Ekipe UNICEF-a nisu očekivale toliko visoke stope ozbiljne neishranjenosti u kampu, jer je Kutupalong prvi logor koji je otvoren i opremljen je boljom infrastrukturom.
 
UNICEF i njegovi partneri tretiraju već više od 2000 ozbiljno zahvaćene djece u petnaestak prihvatnih centara i pokreću šest podružnica koje bi preuzele skrb o njima.
 
Istraživanje u logoru Kutupalongu, gdje živi oko 26 000 osoba, provedeno je između 22. i 28. listopada.
 
Od kolovoza se u bijegu utopilo oko 250 ljudi
 
Predstavnik UNICEF-a u Bangladešu Edouard Beigbeder priopćio je da su djeca Rohindža već proživjela užase na sjeveru države Rakhine i izrazito opasno putovanje do Bangladeša.
 
Oni koji do Bangladeša kreću morem izlažu se posebno velikim rizicima i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da se od kolovoza utopilo oko 250 osoba.
 
Dolazak izbjeglica se nastavlja i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice drži da je u srijedu i četvrtak 3000 izbjeglica prešlo samo preko graničnog prijelaza Anjuman Para. 

Pročitajte više