Bujanec Radmanu mora platiti 58 tisuća kuna jer je u emisiji širio laži o njemu

Foto: Index/FaH/Pixsell/Marko Mrkonjić

BIVŠI glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dobio je sudski spor pokrenut na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu protiv tvrtke OAR, nakladnika Osječke televizije koja prikazuje emisiju ''Bujica'' Velimira Bujanca, inače i neonacista i osuđenog dilera koji prostitutke plaća kokainom. Presuda je nepravomoćna.

Radman je Osječku televiziju tužio zbog "niza neprovjerenih i neistinitih informacija i uvredljivih objeda" kojima su mu, tvrdio je Radman, povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled. Dosuđena mu je odšteta od 30 tisuća kuna sa zateznom kamatom od 28 tisuća. Tuženik pak treba platiti troškove suđenja.

U ''Bujici'' emitiranoj u lipnju 2015. pod nazivom ''Hebrang: Zločinac Manolić u koaliciji sa SDP-om'', od strane voditelja emisije Velimira Bujanca, te gosta Andrije Hebranga, kao i objavom izjave izvjesnog Milana Damjanovića, iznesene su neistinite informacije o tužitelju. Među ostalim, tvrdilo se da je Radman ''često pohodio centralu KOS-a u Beogradu'', da je dao otkaz novinaru HRT-a Branimiru Farkašu i vršio mobing nad novinarom HRT-a Draženom Ilinčićem. Radman je tada od Bujanca zatražio da objavi ispravak, no ovaj je to odbio učiniti.

Bujančevo svjedočenje "nelogično i neživotno"


Na suđenju je, između ostalih, svjedočio i sam Bujanec, no ''sud nije cijenio njegov iskaz'', kako stoji u presudi koju potpisuje sutkinja Andrea Krstanović Čada, jer je ''nelogičan i neživotan, te uglavnom usmjeren na izbjegavanje bilo kakve odgovornosti''.

U presudi se navodi i da ''kada se za nekoga u televizijskoj emisiji objave očevidne uvrede ili klevete koje voditelj emisije niti u jednom trenutku nije pokušao ublažiti, ili se od njih ograditi, onda je takva informacija svakako podobna povrijediti njegovo zaštićeno dobro. Stoga je objavljena informacija u cijelosti bila netočna, odnosno ista informacija nije bila utemeljena na točnim činjenicama''.

"Stoga sud smatra da je tužitelj dokazao da je u konkretnom slučaju zbog objavljenog priloga
u emisiji tuženika bio uznemiren i da se osjećao loše, te da je objavljena informacija bila podobna za izazivanje intenzivnijih i trajnih duševnih boli. Slijedom naprijed navedenog mišljenje je suda da je tužitelj dokazao postojanje svih pretpostavki odgovornosti za štetu", stoji u presudi.

Tvrtka OAR i Bujanec imaju se pravo na županijskom sudu žaliti na ovu presudu od 30. listopada u roku od 15 dana od njenog proglašenja.
 

Pročitajte više