Obitelj ubijene malteške novinarke predsjednici i premijeru: "Nepoželjni ste na pogrebu"

Foto: Lindkeln

MALTEŠKA predsjednica i premijer izjavili su da neće doći na pogreb ubijene novinarke Daphne Caruana Galizie jer im je poručeno da njihova nazočnost "nije poželjna".

Sprovod kontroverzne 53-godišnje blogerice i novinarke održat će se danas u gradu Mosti, u blizini njezinog rodnog gradića Bidnije, gdje je ubijena u eksploziji automobila bombe 16. listopada. Danas je proglašen i dan žalosti u zemlji.

"Ured predsjednice može potvrditi da je njezina ekscelencija (Marie-Louise Coleiro Preca) izrazila želju da dođe na sprovod. Međutim, obitelj je poručila preko treće strane da njezina nazočnost nije poželjna", rekao je glasnogovornik predsjednice za dpa.

Glasnogovornik ureda premijera Josepha Muscata također je rekao da premijer neće doći na sprovod.

"Obitelj je rekla da ne želi nazočnost državnih vlasti", kazao je.

Borila se protiv netransparentnosti i korupcije


Najpoznatija malteška novinarka koja se borila protiv netransparentnosti i korupcije poginula je u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil. U svom zadnjem blogu, objavljenom sat vremena prije smrti napisala je: "Gdjegod pogledate ima lopova. Situacija je očajna".

Premijer Muscat, koji je često bio na meti istraživanja Caruane Galizie, snažno je osudio taj čin.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave "panamskih dokumenata".

Objavom "panamskih dokumenata" otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.
 

Pročitajte više