Njemački mediji prozvali Bujanca desničarskim huškačem, Crkva u Mainzu se ogradila od njega

Foto: FAH/fr.de

NASTUP televizijskog voditelja i osuđenog dilera koji je prostitutke plaćao kokainom, Velimira Bujaneca, na proslavi hrvatske dijaspore u njemačkom gradu Mainzu u tamošnjim je medijima opisan kao skandal. Bujanec je bio gost na proslavi 50. godišnjice hrvatske općine u Mainzu, koju je organizirala hrvatska katolička misija, a njegovo su prisustvo zabilježili i neki njemački mediji.

Dnevnik Frankfurter Rundschau (FR) objavio je povodom toga članak pod naslovom “Jubilej s jednim huškačem”, dok je lokalni medij Merkurist Mainz postavio pitanje je li na jubileju hrvatske općine u Mainzu sudjelovao desničarski huškač”.

FR podsjeća da se Bujanec devedesetih u hrvatskoj javnosti isticao ekstremističkim istupima te da je bio otvoreni “podržavatelj fašističkog ustaškog pokreta”, pojavljujući se u javnosti u ustaškoj uniformi. Navodi se i da Bujanec od 2009. vodi TV emisiju u kojoj se “redovito huška protiv nacionalnih i drugih manjina”, za što ima i podršku HDZ-a. “Unatoč svojoj prošlosti, postao je u međuvremenu medijska zvijezda ekstremne desnice kojoj se ulizuju etablirani političari”, konstatira FR.

"Poticanje ksenofobije nije spojivo s kršćanskim naukom"


Hrvatska općina u Mainzu se, nakon što je Bujančevo gostovanje postalo zanimljivo njemačkim medijima, sada djelomice ograđuje od njega, te su za FR poručili da Bujanec “nije bio dio službenog programa”, iako je održao osmominutni govor u kojem je hvalio hrvatsku dijasporu. Jasnije riječi došle su iz biskupije Mainz, koja je sufinancirala ovaj jubilej, te su poručili da je “zbog Bujančeva istupa proslava dobila loše konotacije”. “Poticanje ksenofobije i strahova od prevelikog broja stranaca te jednostrano naglašavanja nacionalne perspektive nije spojivo s kršćanskim naukom”, rekli su FR-u iz biskupije.

Poziv Bujancu na proslavu hrvatske dijaspore je očito bio loš potez jer se tako obilježavanje važne godišnjice hrvatske zajednice u Mainzu - kojem su prisustvovali i tamošnji gradonačelnik Michael Ebling i biskup Peter Kohlgraf - pretvorilo u medijski skandal i sramotu za iseljene Hrvate. Portal Merkurist Mainz piše da se biskupija Mainz dodatno ograđuje od Bujanca te su istaknuli da njihovi predstavnici više nisu bili prisutni na proslavi kada je Bujanec počeo držati govor.

Omiljeni gost dijaspore

Fratar Ante Bilić, koji vodi hrvatsku katoličku misiju u Mainzu, nije pak bio raspoložen komentirati nastup Velimira Bujaneca na proslavi dijaspore. S FR-om je prekinuo razgovor kada je upitan o prošlosti voditelja “Bujice”, dok se Merkuristu nije javljao jer je navodno otputovao u Rim.

Velimir Bujanec je u dijelu hrvatske dijaspore iznimno popularna pojava, no ovakvi primjeri pokazuju da je baš ono što ga u Hrvatskoj čini uglednim građaninom, kojega se poziva na predsjedničku inauguraciju, drugdje u pristojnom društvu sramotno neprihvatljivo. Hrvatska bi dijaspora očito trebala promisliti još jednom o tome treba li Bujanca pozivati na svoje događaje jer najnoviji primjer pokazuje da njegovo prisustvo Hrvate iz Hrvatske stavlja u kontekst ustaštva i fašizma, što je neprijeporno loše za međunarodni imidž RH.
 

Pročitajte više