Tijekom ljeta na dubrovačkom području helikopterom MUP-a spašeno 148 pacijenata

Foto: Hina

OD UKUPNO 148 hitnih intervencija, koje je tim hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) imao tijekom protekle turističke sezone na dubrovačkom području, najviše intervencija bilo je zbog srčanog udara, najviše se letjelo na Korčulu, a prosječno vrijeme od primitka dojave do polijetanja iznosilo je pet minuta, izvijestio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Tijekom turističke sezone tim HHMS-a bio je od 12. lipnja do 1. studenog smješten u Zračnoj luci Dubrovnik. Služba je uspostavljena prošle godine zbog izrazito velike udaljenosti između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tim je Ministarstvo zdravstva oformilo djelatnicima iz županijskih zavoda za hitnu medicinu, dok se za let koristio helikopter Ministarstva unutarnjih poslova Eurocopter EC 135.

Od ukupno 148 intervencija i isto toliko zbrinutih hitnih pacijenta, 16 posto odnosilo se na dijagnozu srčanog udara, a potom na zbrinjavanje osoba s dijagnozama akutnog abdomena (12 posto) i moždanog udara (11 posto).

Trebalo im je prosječno pet minuta od dojave do polijetanja

Timu HHMS-a u prosjeku je trebalo pet minuta od dojave za intervencijom do polijetanja. Među onima kojima je pružena pomoć 79 posto bili su hrvatski građani, a 19 posto stranci.

Čak 52 posto intervencija bilo je na otoku Korčuli, 27 posto u Metkoviću, 10 posto na Pelješcu, dok je na Mljetu i na Lastovu tim HHMS-a imao po 3 posto intervencija.

Hitni pacijenti su na daljnje bolničko liječenje u 78 posto slučajeva prevezeni u Opću bolnicu Dubrovnik, dok su u preostalim slučajevima prevezeni u Klinički bolnički centar Split.

Najviše pacijenata starije od 64 godine

Najviše pacijenata (46 posto) bilo je u dobi od 64 i više godina, u 8 posto slučajeva radilo se o djeci od sedam do 19 godina, dok je u 5 posto slučajeva pomoć pružena najmlađim pacijentima, odnosno djeci do šest godina.

Dimenzije i tehničke karakteristike Eurocoptera EC 135, opremljenog poput zemaljskog vozila za hitne medicinske intervencije, znatno olakšavaju pristup pacijentu budući da se njime može slijetati na različite površine pri čemu medicinski tim može obaviti kompletnu intervenciju.

Pročitajte više