Obilježena 26. obljetnica sloma obrane vukovarskog naselja Lužac

Foto: FAH

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 26. obljetnica od kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomili obranu vukovarskog prigradskog naselja Lužac, u kojemu je tijekom agresije na Vukovar ubijeno 59 branitelja i civila.

Okupacija Lušca 2. studenoga 1991. smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane Vukovara, do koje je došlo 16 danas poslije.

Padom naselja slomljena je obrana grada


Padom tog vukovarskog naselja srpski agresor izbio je na Priljevo i obalu Dunava, razlomio do tada jedinstvenu i uspješnu obranu grada te presjekao komunikaciju između branitelja Borova naselja od onih iz samog Vukovara, posebno Sajmišta i Mitnice.

"I ova obljetnica je tužna, ali i u isto vrijeme i ponosna. Nas nekolicina preživjelih može svjedočiti o zlodjelima koja su ovdje počinjena, jer činjenica je da je najveći broj mještana ubijen nakon sloma obrane. Samo kod školskog zida ubijeno je 20 do 25 osoba", rekao je Mato Džigumović, koji je u vrijeme obrane bio zapovjednik policije u tom naselju.

Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček upozorio je kako do danas nitko nije odgovarao za ratne zločine u Lušcu.

"Bojim se da na ovome svijetu neće baš biti pravde za Vukovarce, premalo je optuženih i osuđenih za zločine počinjene u Vukovaru", istaknuo je Pavliček.

Pročitajte više