Mianmarska čelnica na području najvećeg egzodusa muslimana: "Nemojte se svađati"

Foto: Getty, Hina

MIANMARSKA de facto čelnica Aung San Suu Kyi danas je prvi puta posjetila područja pogođena etničkim nasiljem iz kojih je pobjeglo stotine tisuća muslimanskih Rohindža te uputila snažan poziv ljudima da se "ne svađaju".

Suu Kyi je uz velike mjere sigurnosti poletjela vojnim helikopterom iz Sittwe, glavnog grada države Rakhine, i stigla u selo Maungdaw, područje koje bilježi najveći egzodus muslimana.

Pobjeglo 600 tisuća ljudi


Od kolovoza preko 600.000 Rohindža u većinski budističkom Mianmaru pobjeglo je pred etničkim sukobima nasiljem vojske u susjedni Bangladeš. Mianmar je pokrenuo vojnu operaciju nakon što su ekstremisti iz redova Rohindža napali vojne i policijske punktove u državi Rakhine.

Prema informacijama promatračke skupine Arakan Project, Suu Kyi razgovarala je s ljudima i rekla im tri stvari: da moraju živjeti u miru, da će im država pomoći i da se ne bi smjeli svađati između sebe.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice jer se nije više zauzela za Rohindže i što je propustila čvršće suprotstaviti se vojsci koja je, kako tvrdi UN, izvršila "etničko čišćenje". Suu Kyi, koja ne kontrolira vojsku, kasnije se više posvetila toj krizi.

Pročitajte više