BIRN: Napadanje medija u Albaniji postaje nacionalni sport

Foto: FAH

PORTAL The Balkan Insight u nedavnom članku izvještava o agresivnim političkim strategijama koje se koriste protiv novinara u Albaniji.

Albanski novinari naviknuli su se na napade internetskih trolova. No, nakon što su novinari u subotu ujutro pitanjima zasuli zastupnika Saimira Tahirija, bivšeg ministra unutarnjih poslova, zbog optužbi za korupciju i međunarodni kriminal, internetski trolovi koji ga podupiru napali su ih uživo na ulici.

Optužbe

Prošli je tjedan talijanska policija izdala nalog i uhitila oko 11 članova kriminalne organizacije odgovorne za preprodaju tona marihuane iz južne Albanije i Sicilije. Vlasti imaju 420 stranica dokumenata koji bilježe presretanja tijekom četiri godine. Svi su objavljeni na Facebook stranici Tahirijeva protivnika Lulzima Bashe. U njima se prikazuje svojevrstan suparnički odnos bande iz albanskog sela Vlora koja je izjavila da Tahirija smatra prijateljem, i Tahirija. Navodno su njemu i njegovoj supruzi i majci davali novac i skupe darove, a član bande tamo tvrdi i da im je šef policije osobno pomagao u prijenosu droge.

Albanski tužitelji za teške zločine tvrde da postoji još dokaza protiv njega, a Tahiri se brani da im je prodao automobil, za što kaže da nikad nije provedeno do kraja, i da je s nekima od članova bande rodbinski slabašno povezan.  No, navodno je automobil posudio navedenoj bandi osam mjeseci nakon toga tijekom odmora u Grčkoj. Tužitelji kažu da je kriminalcima Tahirijevo ime bilo korisno kao zaštita od policijske kontrole, i da ta posudba potvrđuje njihove bliske odnose.

Trolovi i svađalice

Zastupnici iz njegove stranke kažu da su te optužbe neutemeljene, internetski trolovi koji ga podupiru napadaju sve koji podupiru tužiteljstvo, a novinari su primijetili da zlostavljanje ispod njihovih članaka doseže vrhunac.

Tu su i svađalice. Tako Albanci nazivaju stranačke aktiviste koji na TV-u podupiru određene slučajeve ne snagom argumenata, nego uvredama i vikanjem kako bi prekinuli argumentiranje.

Tako se u Albaniji pojavio problem prava novinara da postavljaju pitanja. U subotu je to pravo odbijeno vikanjem i uvredama Tahirijevih pobornika.

Kada su se trolovi pretvorili u rulju za linč, atmosfera je postala opasna.

Pridružuje im se i Rama

Kontroverza je porasla proteklog tjedna kada je vladajuća Socijalistička stranka zabranila tužiteljima da uhite Tahirija zbog nedostatka dokaza i imuniteta na uhićenje. Time se omogućuje nastajanje opasnog presedana da se optužbe protiv bilo kojeg zastupnika mogu odbaciti bez dokaza, uz navode da su te optužbe politički motivirane.

Tada se sukobu pridružio premijer Edi Rama. Rekao je da albanski zastupnici nemaju potpuni imunitet od istrage i da tužitelji i dalje mogu raditi na slučaju.

No, novinari su htjeli odgovore na ozbiljnija pitanja, na primjer, je li ustavno sustav ograničen parlamentarnim zabranama tužiteljstvu. Na to ih je Rama počeo javno napadati rekavši da zloupotrebljavaju svoju misiju.

Strategija zlostavljanja

To nije prvi put da premijer i njegov prethodnik Sali Berisha pokušavaju izbjeći odgovore na pitanja verbalnim zlostavljanjem medija. Govorili su da medije kontrolira kriminal, opozicija i mafija, a novinare su nazivali šarlatanima, otrovom i smećem.

Ramini napadi ne izgledaju kao nagli ispadi, nego kao dobro promišljena strategija za izbjegavanje odgovora u vezi s Tahirijevim imunitetom. Nastoji napraviti predstavu za javnost, a to potvrđuju njegove izjave na Facebooku da je to "samo njegovo mišljenje".

Novinari su u nezavidnom položaju jer s jedne strane moraju pokušavati postavljati pitanja, a s druge moraju biti pripremljeni na napade sa svih strana, navodi se u članku.
 

Pročitajte više