Hrvatski prioriteti: Sportašima još više novca, malim informatičarima ništa

Foto: Hina/Index

JANICA Kostelić najavila je "obilata" primanja za sportaše. Istaknula je kako će se nagrade za vrhunske sportaše povećati 100 posto i optimistično dodala kako se nada da će sportaši na to dobro reagirati.

"Inicijativa je došla za vrijeme održavanja svjetskog prvenstva i rezultata naših vaterpolista, mislim da je to jako pozitivna stvar i nadam se da će sportaši na to dobro reagirati. Povećanje je i više nego obilato u stopostotnom iznosu i to bi sve trebalo biti u primjeni od 1. siječnja 2018. godine", kazala je državna tajnica.

"Sportaši će dobro reagirati"

Naravno da će sportaši "dobro reagirati" na povećanje primanja od 100 posto. Postoji nešto što se zove Uredba o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, a propisana je prije sedam godina u vladi Zorana Milanovića. Prema toj uredbi, primjerice, Sandra Perković, osvajačica zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, od države će dobiti 60 tisuća kuna. S najavljenim "obilatim" povećanjem, Perković može očekivati 120 tisuća kuna.

Vaterpolisti koje spominje Janica, za svoju zlatnu medalju dobili su 45 tisuća kuna. Nisu bili zadovoljni jer su Mađari, iako su osvojili srebro, od svoje države dobili pet puta veći iznos. Srbi bi isto dobili pet puta više novca da su osvojili zlato. Zato će sad, kako Janica najavljuje, dobiti 90 tisuća kuna.

Istina je, Hrvatska svoje sportaše nagrađuje itekako manje nego susjedne zemlje. Osvajači medalja s pravom se bune.

Što je s informatičarima?


Međutim, znate li koliko Hrvatska nagrađuje svoje informatičare? One koji su osvojili srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Teheranu?

Ne nagrađuje ih.

"Ponekad nam netko nešto da kad osvojimo medalje, prije četiri ili pet godina smo dobili nekakve laptope", kaže Krešimir Malnar, voditelj reprezentacije i član Međunarodnog odbora Olimpijade.

Malnar se ne buni. Kaže kako im je Ministarstvo barem omogućilo odlazak na Olimpijadu pa nisu morali prikupljati donacije kao što je bio slučaj s ASCL All Star natjecanjem u Americi.

>> TREBAJU FINANCIJSKU POMOĆ Mladi informatičari MIOC-a idu na prestižno natjecanje u Ameriku

>> Mladi hrvatski informatičari u Ljubljani osvojili tri srebrne i jednu brončanu medalju

Srednjoškolci koji "razvaljuju" na europskim i svjetskim natjecanjima, osim medalja, mogu se eventualno nadati Oskaru znanja. Ako ih posluži sreća, osim bezvrijednog kipića, možda opet dobiju nekoliko laptopa.

"To nisu toliko velika sredstva"

Za sportaše se ima novca u proračunu, kaže Janica. Neće biti problema, dodaje, pričala je s Marićem o tome.

"Sve je dogovoreno u razgovoru s ministrom financija koji sa svim tim raspolaže i koji ima uvid u cijelu sliku proračuna i mislim da to nisu ni toliko velika sredstva unutar cijelog proračuna koja bi znatno naštetila nekome drugome. Mislim da je sve ovo jako velik motiv za ljude koji žele sudjelovati u sportu. Nadam se da će sportaši biti zadovoljni sa stvarima koje radimo za njih", rekla je.

Što je s klincima koji provode ljetne praznike za ekranom?


Nije problem namaknuti novac za sportaše, međutim, što je s klincima koji provode ljetne praznike učeći za ekranom, pripremajući se za svjetska natjecanja i olimpijade?

"Mislim da to nisu ni toliko velika sredstva unutar cijelog proračuna koja bi znatno naštetila nekome drugome", kaže državna tajnica o izdvajanjima za vrhunske sportaše.

Ako stopostotno povećanje primanja za sportaše "nisu velika sredstva koja bi znatno naštetila nekome drugome", zašto onda informatičari ne dobivaju ništa?

Ovo pitanje ne spada u Središnji državni ured za sport. Spada u jedan drugi državni resor, u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, donedavno poznatog pod nazivom Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sporta.

Još nismo doznali koliko će novca dobiti informatičari ni hoće li uopće išta dobiti

Nije prvi put da se Index raspituje oko nepravednog zanemarivanja hrvatskih predstavnika na svjetskim natjecanjima koji nemaju veze s klasičnim sportom.

"Imajući u vidu ovogodišnje iznimne uspjehe naših učenika na svjetskim olimpijadama iz predmeta matematika, fizika, kemija i geografija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u državnom proračunu osigurati dodatna sredstva za sljedeću godinu, a koja će biti iskorištena za nagrađivanje izvrsnih učenika i primjerenom novčanom nagradom", rekli su nam ovog kolovoza iz Ministarstva znanosti. Nisu mogli ili željeli precizirati koliko bi novca mogli dobiti.

Danas smo opet poslali upit na ovo pitanje. U svom opširnom odgovoru pohvalili su se svojim radom. Naveli su sve načine na koji financiraju i potiču obrazovanje, ali nijednom nisu spomenuli nagrađuju li osvajače medalja na natjecanjima. Nisu napisali ni namjeravaju li ikad početi s tom praksom.

Njihov poduži odgovor prenosimo u cijelosti:

Odgovor Ministarstva

"Iz proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja financira se i potiče obrazovanje darovite djece i učenika, i to: poticanje programa rada s darovitom djecom i učenicima, aktivnosti vezane uz poticanje izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama za darovite učenike, financiranje programa tehničke kulture, financiranje projekata udruga koji su usmjereni prema darovitoj djeci i učenicima, sufinanciranje rada s darovitim učenicima koji sudjeluju na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama i odlazak hrvatskih učenika na najveća i najprestižnija natjecanja u znanju tzv. Olimpijade znanja. Za ove namjene osigurava se 2,5 milijuna kuna u Državnom proračunu.

U 2017. godini za poticanje programa rada s darovitim učenicima osigurano je dodatnih 200.000,00 kn (povećanje s 400.000,00kn na 600.000,00kn).

Svjesni važnosti uspjeha naših učenika, novi tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u prijedlogu proračuna za 2018. godinu predviđa povećanje sredstava za poticanje programa rada s darovitom djecom i učenicima i to sa 600.000,00 kuna na 2 milijuna kuna.

Ministarstvo financira i djelovanje Hrvatske zajednice tehničke kulture i 16 nacionalnih saveza, a svake se godine za tu namjenu osigurava otprilike 16 milijuna kuna iz lutrijskih sredstava.

Kroz djelovanje Zajednice i saveza financiraju se programi vezani za izvannastavnu/izvanškolsku edukaciju djece i mladih u raznim područjima - od modelarstva, robotike, informatike, do radio amaterstva, tehničke kulture, učeničkog zadrugarstva itd. Time se djeci i mladima omogućava da u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima steknu dodatna znanja i vještine u području tehnike, tehnologije i informatike. Provedbom programa i projekata omogućava im se da se pripreme za svijet informacijskih i tehnologijskih znanja, da ostvare svoje interese i potrebe te pokažu inovativnost i darovitost.

Ministarstvo svake godine financira odlazak hrvatskih učenika na 8 olimpijada i 3 međunarodna natjecanja. Zahtjeve za financijskom podrškom upućuju udruge ili fakulteti koji pripremaju učenike za međunarodna natjecanja u područjima – matematika, informatika, biologija, kemija, fizika, astronomija, debata, filozofija – a Ministarstvo snosi troškove putovanja učenika i njihovih mentora, boravka u stranim zemljama, osiguranja i taksi te potrebnog pribora za odlazak na natjecanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 2017. godini sufinanciralo je 8 međunarodnih učeničkih natjecanja na kojima je sudjelovalo 56 učenika iz Hrvatske. Za tu namjenu osigurano je 470 828 kuna.

Ministarstvo svake godine putem natječaja dodjeljuje bespovratna sredstva za provedbu projekata udruga koje djeluju u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih kojima se, između ostaloga, potiče rad s darovitom djecom i učenicima. Za provedbu projekata udruga u području darovitosti u školskoj godini 2016./2017. dodijeljeno je 2 milijuna kuna.

Krajem 2016. godine bio je objavljen natječaj za prijavu projekata okrenutih potrebama darovitih učenika i to u okviru financiranja iz EU fondova (Europskog socijalnog fonda - ESF) pod nazivom „Poticanje rada s darovitim učenicima na predtercijarnoj razini“. Ukupni iznos za financiranje 11 projekata je 10 milijuna kuna, a provedba projekata započet će u školskoj godini 2017./2018", piše u odgovoru Indexu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pročitajte više