Portugalski sud oslobodio muškarca koji je prebio suprugu: "Preljubnice zaslužuju smrt"

Screenshot: Google Maps
 
PORTUGALSKI sud je citirajući Bibliju poštedio muškarca koji je pretukao suprugu "jer ga je njezina nevjera osramotila".
 
U napadu prije dvije godine muškarac je suprugu nekoliko puta udario u glavu improviziranom napravom nalik na čekić sa čavlima. Žena je završila na liječenju i dobila pet šavova na glavi, a muškarac je dobio uvjetnu kaznu od 15 mjeseci.
 
Žrtvini odvjetnici žalili su se na prvu presudu, ali sud u Portu odbio je izreći težu kaznu citirajući zakone iz Biblije. Sudac Joaquim Neto de Moura potpisao je 11. listopada odluku u kojoj navodi da je "ženin preljub bio vrlo ozbiljan napad na čast i dostojanstvo muškarca".
 
"U Bibliji stoji da preljubnice moraju biti kažnjene smrću"
 
"Nevjera i seksualni nemoral njegove supruge bacila ga je duboku depresiju i on je u takvom stanju izvršio čin agresije. Ovaj slučaj nema težinu kakvu obično imaju slučajevi nasilja u obitelji. U Bibliji stoji da preljubnice moraju biti kažnjene smrću", navodi sudac u odluci.
 
Slučaj je izazvao zgražanje javnosti i pozive na prosvjede u Portu i Lisabonu. Skupina za ljudska prava Amnesty International izjavila je da je presuda "odraz kulture i pravnog sustava koji promiče mržnju prema ženama". 

Pročitajte više