Karamarko je otišao zbog Mađara, a Plenković mora pasti zbog američkih strvinara

Foto: Index/FaH/123rf/Pixsell/Patrik Macek

TOMISLAV Karamarko morao je otići iz vlade zbog pogodovanja Mađarima. Andrej Plenković morao bi otići zbog pogodovanja Amerikancima.

>> Što je sve potrebno za rušenje Plenkovićeve vlade?


>> Šest činjenica zbog kojih Plenkovićeva vlada mora pasti

>> Ramljak je lutka na koncu, strvinari su potpuno paralizirali Plenkovića i vladu


Podsjetimo, Tomislava Karamarka potopila je afera Konzultantica. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da je bio u sukobu interesa kad je predlagao povlačenje Hrvatske iz arbitraže protiv MOL-a jer je njegova supruga uoči njegova dolaska na vlast počela poslovno surađivati s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem. Lobist mađarske tvrtke isplatio je kroz dvije godine 60.000 eura Ani Karamarko, supruzi prvog potpredsjednika vlade.

Slučaj Agrokor kudikamo je kompleksniji, skuplji i potencijalno opasniji. Za razliku od Ine, u kojoj država još uvijek ima polovicu udjela, ovdje je riječ o privatnoj kompaniji. Ali ne bilo kakvoj, nego sistemskoj koja je dobila vladina povjerenika i luksuz nezamisliv ostalim privatnim kompanijama, pravo da prestane plaćati sve dugove, a nastavi normalno poslovati i zaduživati se.


Vlada tajila zakon pa prepustila Agrokor američkom strvinarskom fondu

U slučaju Agrokor stvari su krivo postavljene od samog početka. Vlada je prvo s grupom tajnih suradnika donijela zakon kojim je preuzela nadzor nad Agrokorom, da bi ga zatim tiho i prije formalne nagodbe prepustila u ruke američkog strvinarskog fonda Knighthead.

Plenković formalno ne upravlja Agrokorom, nego to radi njegov izaslanik Ante Ramljak. Ramljak pak nije vladin dužnosnik, iako ga je vlada izabrala mimo javnog natječaja, a sud samo formalno imenovao. Zahvaljujući ovom zapletu, on ne može odgovarati pred Povjerenstvom za sukob interesa ni zbog one od početka sporne činjenice, a to je da je i sam sudjelovao u pisanju zakona koji mu je potom omogućio upravljanje Agrokorom, što je danas i javno priznao.

I ranije su postojale indicije da su američki strvinari raspolagali povlaštenim informacijama. Uostalom, znamo da su se još 30. ožujka sastajali s Ramljakom koji je u to vrijeme još radio na Lex Agrokoru i tek je trebao postati vladin povjerenik. Raspodjela kvota za novi kredit kojim se stari dugovi prebacuju od nove i time spašavaju od otpisa izazvala je strašnu neravnotežu među vjerovnicima koji će se braniti tužbama.


U skladu s takvim pravilima igre, Knightheadu su triput više plaćene obveznice od cijene po kojoj su ih kupili, a nama za sad ostaju sumnja u pogodovanje Amerikancima i strah da će nezadovoljni vjerovnici nadoknadu štetu tražiti od Hrvatske.

Skandalozni ugovor razotkrio puni razmjer afere

Objava sadržaja roll up kredita konačno je potvrdila koliko je ugovor itekako štetan po Hrvatsku. Kreditorima iz američkog Knightheada dane su sve ovlasti u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora, jer nagodba se ne može donijeti bez njihova odobrenja. Ramljak ne može nikoga isplatiti bez njihova odobrenja, a hrvatska vlada ne smije ni smijeniti svog povjerenika jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju. Ako vlada to ipak pokuša, to bi je moglo stajati milijardu eura kazne koja bi odmah sjela na naplatu. I šlag na kraju - svi mogući sporovi delegiraju se u zemlje anglosaksonskog prava. Izvan Hrvatske.

Plenković je tvrdio da nije znao za sastanak Ramljaka i Knightheada. No u slučaju spornog ugovora stao je uz njega, kazavši kako je to najbolje što su mogli dobiti. Ako je najbolje što možemo dobiti kazna od milijardu eura razljutimo li Amerikance zbog smjene vladina povjerenika, jasno je da ne zaslužujemo tako nesposobnog premijera.

Andrej Plenković i njegova vlada uplitanjem u sudbinu jedne privatne kompanije, namještajući je za jednog vjerovnika, uzrokovat će i konkretnu golemu materijalnu štetu Hrvatskoj, odnosno poreznim obveznicima.

Pročitajte više