Uz njegovu glazbu odrastale su generacije, a onda je postao prva HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji

Screenshot: YouTube

OSAMDESETE godine prošlog stoljeća u Jugoslaviji definitivno je obilježio Novi val i bendovi koji su tih godina žarili i palili. Novovalna glazba budila je bunt jugoslavenskoj mladeži, a pjesmama su se autori obračunavali sa sustavom i svijetom te puno češće stvarali stihove socijalne tematike nego ljubavne.

Najveći od najvećih, po mnogima, bio je beogradski bend EKV. Iako danas nije prva asocijacija na kultni bend, Ivica Vdović zvani Vd bio je jedna od ikona jugoslovenskog rocka i, prema nekima, čovjek koji je stvorio EKV kakav znamo.

Nažalost, Vd je bio i prva službeno registriana HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije. Kada je jednom prilikom govorila o Vdoviću, velika prijateljica EKV-a Sonja Savić rekla je da mu je Beograd odmah okrenuo leđa i da su ga ljudi zbog bolesti počeli masovno izbjegavati. Legendarna glumica tvrdila je da je Vdović bio najvažnija osoba EKV-a i čovjek koji je stvorio Milana Mladenovića. Vd je stvorio i Margitu Stefanović, jer ju je on doveo u bend u vrijeme dok mu je bila djevojka.

Zbog svoje bolesti, Vd je napustio EKV jer su mu s vremenom svirke postale previše naporne. Umro je u Beogradu 1992. godine, od AIDS-a.

Sonja Savić je u jednom intervjuu rekla da je nakon smrti Ivice Vdovića ona vijest priopćila njihovom prijatelju Darku Rundeku.

"Kada me je pitao kako je umro, morala sam reći da je pao s kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju nitko nije htio podignuti", u suzama je rekla glumica, a Rundek joj je navodno odgovorio "Živio je i umro kao anđeo."

Pročitajte više