Bush napao Trumpa: U javnom životu imamo nasilje i predrasude

Foto: Getty

BIVŠI američki predsjednik George W. Bush osudio je "nasilje i predrasude", te istodobno stao u obranu imigranata i slobodne trgovine u govoru u New Yorku koji se može protumačiti kao loše prikrivena kritika predsjednika Donalda Trumpa.

Sudjelujući na Nacionalnom forumu Bush Instituta o slobodi, slobodnim tržištima i sigurnosti, Bush (71) se dotaknuo nacionalizma, rasnih podjela i ruske intervencije u predsjedničke izbore 2016., redom prijepornih točaka dosadašnjeg devetomjesečnog mandata njegova kolege republikanca u Bijeloj kući.

"Prisutnost nasilja i predrasuda u našem javnom životu određuje raspoloženje na nacionalnoj razini, daje suglasnost za okrutnost i fanatizam, te dovodi u pitanje moralnu izobrazbu djece. Građanske vrijednosti možemo prenositi samo ako ih prvo i sami živimo", kazao je Bush u svojem govoru, neizravno kritizirajući Trumpa koji je često neukusno omalovažavao svoje političke protivnike.

Naglasio važnu ulogu imigranata i međunarodne trgovine


Bush, 43. američki predsjednik u mandatu od 2001. do 2009., u govoru je također naglasio važnu ulogu imigranata i međunarodne trgovinske razmjene, dva politička područja na koja se Trump obrušio od preuzimanja mandata.

"Svjedočimo izobličavanju nacionalizma u nativizam, zaboravljajući pritom na dinamizam koji je imigracija oduvijek donosila Americi", upozorio je.

"Vidimo pad povjerenja u vrijednost slobodnih tržišta i međunarodnu trgovinu, zaboravljajući da sukobi, nestabilnost i siromaštvo u stopu slijede protekcionizam", dodao je.

Bush u svojem obraćanju nije izrijekom spomenuo Trumpa, a na pitanje da li je njegov govor usmjeren na predsjednika Sjedinjenih Država, Bushov je glasnogovornik istaknuo kako komentari bivšega predsjednika odražavaju stavove koje izražava već godinama.

Pročitajte više