Theresa May pokušala nagovoriti EU čelnike na trgovinske pregovore, odbili su je

Foto: Gulliver Getty

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i drugi europski čelnici koji su se okupili na dvodnevnom summitu u Bruxellesu odbacili su poziv britanske premijerke Therese May da se u sklopu pregovora o britanskom izlasku iz Unije pokrenu i razgovori o budućim trgovinskim odnosima.

May se nadala da će tijekom večere kasno uspjeti nagovoriti preostalih 27 čelnika zemalja članica da se pokrenu trgovinski pregovori kako bi utišala kritike u domaćoj javnosti, prenosi Reuters.

"Korak po korak"

Preliminarni razgovori fokusirali su se na prava građana, financijske uvjete Brexita i granicu u Irskoj, no europski pregovarači rekli su da je potrebno napraviti veći napredak kako bi se otvorili razgovori o budućim odnosima, uključujući i trgovinske.

Premda je Merkel pozitivno govorila o napretku pregovora o Brexitu, rekavši da "za razliku od stanja koje opisuju britanski mediji, ima dojam da razgovori napreduju korak po korak", ona je ipak naglasila da razgovora o trgovini neće biti najmanje do prosinca.

Njemačka kancelarka kazala je da govor britanske premijerke tijekom večere nije promijenio njezina stajališta, no dodala je da je uvjerena kako će pregovori uspjeti. "Sa svoje strane ne vidim nikave indicije da nećemo uspjeti", rekla je Merkel.

"Više mesa na kosti"

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da May nije tijekom večere dala nikakve nove prijedloge. Ranije je pozvao May da u sklopu pregovora o financijskom dogovoru izlaska Britanije iz EU-a stavi "više mesa na kosti".

"Razgovarao sam (s May) i rekao joj: 'Slušaj, trebamo više jasnoće, pogotovo oko računa'", rekao je Rutte novinarima u Bruxellesu, prenosi agencija DPA.

Nakon što su saslušali izlaganje May o stanju pregovora o Brexitu, očekuje se da će 27 čelnika u petak odobriti izjavu u kojoj navode da još uvijek ne mogu dati mandat za pokretanje razgovora o budućim odnosima. Ipak, očekuje se, kako prenosi dpa, da će podržati pozitivan momentum u razgovorima i pozvati na početak internih priprema za pokretanje tih pregovora kako bi oni mogli početi u prosincu - pod uvjetom da se do tada postigne dovoljan napredak.

Pročitajte više