Nije problem samo sa Žnjanom: Bene odradile cijelu sezonu bez koncesije

Foto: YouTube

BENE su radile cijelu godinu unatoč tome što je koncesija istekla koncem siječnja. Pitali smo županiju Splitsko-dalmatinsku tko upravlja područjem koncesije u takvom slučaju i tko je odgovoran ukoliko dođe do kakvog problema, primjerice do tjelesne ozljede nastale zbog puknuća mula na plaži, što se i dogodilo prije dva tjedna.

"Za redovito upravljanje pomorskim dobrom zadužen je Grad Split, a sukladno Zakonu o pomorskom dobru, ukoliko nema koncesionara, štetu nastalu trećim osobama dužna je nadoknaditi Republika Hrvatska", odgovorio nam je pročelnik Odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Pirevi na Benama

Koncesiju za Bene otpočetka 2008. pa do konca siječnja 2017. godine držala je tvrtka Uvala Bene, koja je i poslije tog razdoblja nastavila poslovanje na Benama. Ovo ljeto u nekoliko navrata tražili su od Park šume Marjan da se puste vozila za svatove.

Nije se to nimalo svidjelo Srđanu Mariniću, predsjedniku Društva Marjan, koji je početkom srpnja fotografirao pedesetak automobila u zoni koja je isključena za javni promet. Sada se pita kako je Park šuma Marjan mogla dati dozvolu da se vozila propuštaju ako koncesionar nema koncesiju.

Ravnatelj park-šume Marjan Robert Koharević kazao nam je da koncesije nisu njihova nadležnost i da on nije zadužen za provjeru iste.

Bez koncesije odradili cijelu sezonu

Uvala Bene zatražila je krajem prošle godine da im se koncesija produži. Vijeće za koncesije županije Splitsko-dalmatinske odlučilo se, međutim, za drugu tvrtku National, koja je samo dan nakon što je koncesija izglasana na Skupštini došla u ruke Kerumovog nećaka i sina predsjednika iste te Skupštine, koji sjedi i u Vijeću koje je odlučivalo o kandidatima za koncesiju. Petroslav Sapunar ustvrdio nam je kako ništa nije znao o poslovnim planovima svog sina.

Odluka o koncesiji nikada nije, međutim, postala izvršna jer je Ministarstvo mora po prijavi Društva Marjan pokrenulo nadzor te utvrdilo propust u proceduri. Koncesija je pala, a o novoj još nije odlučeno jer se čeka formiranje novog Vijeća za koncesije.

Čogelja kaže kako su o situaciji informirali Ministarstvo financija i Carinsku upravu te bi oni trebali obračunati naknadu za koncesiju za ovu godinu.

"Na Benama je evidentiran čitav niz nepravilnosti, između ostalog i propuštanje septičke jame, a sve je kulminiralo ozlijeđivanjem kupača zbog propadanja mula. Neshvatljivo je da pored niza nadležnih institucija, netko može cijelu sezonu bez koncesije obavljati djelatnost", kaže Srđan Marinić.

Pročitajte više