Kako je Todorić došao do dvorca? Još prije 7 godina objavili smo ugovore koje sada istražuje policija

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Index

VIŠE medija, pozivajući se na anonimne izvore, objavilo je detalje policijskih izvida protiv obitelji Todorić. Prema tim napisima, koji su istovjetni u više različitih medija, policija je došla do određenih saznanja kako je Ivica Todorić došao do vlasništva nad Kulmerovim dvorima.

> Ekskluzivno: Index u posjedu dokumenta koji dokazuje sumnjive Todorićeve transakcije

> Sumnjivi krediti, agresivna preuzimanja i protežiranja: Poreznici bi s Todorićem mogli imati pune ruke posla

Index je o sumnjivim Todorićevim poslovima s kupovinom Kulmerovih dvora pisao još u svibnju 2010. godine, dakle prije više od sedam godina, a tada smo ekskluzivno objavili kupoprodajni ugovor između Agrokora i Ivice Todorića, te ugovor o namjenskom zajmu za kupovine nekretnine. Ta dokumentacija pokazala se sada spornom.

Naime, u našim člancima ukazali smo i neke nelogičnosti oko Kulmerovih dvora, a čini se da policijski izvidi potvrđuje sve naše sumnje iz 2010. godine. No, krenimo redom.

Kako je Agrokor došao do Kulmerovih dvora

Početkom stoljeća od ZANE (Zagrebačke nekretnine) kompleks je kupila mala tvrtka, Sintagma d.o.o., koja je imala samo jednog zaposlenog, odnosno direktoricu Maju Manolu i bila je registrirana za "posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima". Sintagma je krajem 2000. godine pripojena Agrokoru, a tada i Todorićev koncern slijedom stvari dobiva i Kulmerove dvore.

Tri godine nakon toga slijedi i početak akcije useljavanja Todorićevih u podsljemensku zonu gdje je lociran dvorac. Te 2003. godine Agrokor je dobio suglasnost konzervatora i dozvole Grada Zagreba za obnovu povijesne građevine, uz uvjet da u rezidenciji bude i javni objekt. Agrokor se odlučio za hotel, a obnova zdanja trajala je oko tri godine i stajala manje od tri milijuna eura.

Prvi Hypo kredit 2005. godine


Prema dokumentaciji do koje je došao Index, a koju smo objavili 2010. godine, što do tada nije bilo poznato, Ivica Todorić kupio je od Agrokora 19. prosinca 2005. godine Kulmerove dvore za 29,8 milijuna eura.

Bandićev ured za prostorno planiranje posjetio je Todorića godinu dana kasnije, 2006. godine, i utvrdio prigodom tehničkog pregleda da je sve napravljeno u skladu s dokumentacijom te da hotel čak ima recepciju.

Međutim, hotel nikada nije otvorio vrata, a Agrokor (ne Todorić) tvrdio je da i dalje traži kategorizaciju od Ministarstva turizma. Naravno, cijela priča okončana je 17. prosinca 2009. godine kada im je Bandić izdao lokacijsku dozvolu za prenamjenu hotela Kulmerov dvorac u rezidencijalnu građevinu.

Dva Hypo kredita za kupovinu Kulmerovih dvora

No, vratimo se u 2005. godinu. Naime, Todorić je zbog kupovine dvorca od tvrtke u kojoj je vlasnik podigao kredit kod Hypo leasing Kroatiena, a ugovor je solemniziran kod javne bilježnice Zorke Čavajde u Zagrebu u travnju. Opterećenje od 23,8 milijuna eura upisano je u teretovnicu u zemljišnim knjigama. Objavili smo dokument u kojem stoji da je Todorić sudjelovao sa šest milijuna kuna vlastitih sredstava u kupoprodaji Kulmerovih dvora. No danas je, čini se, jasno kako je zapravo bila riječ o pozajmici Agrokora.


Isto tako, u teretovnici je bio upisan i kredit od Hypo Alpe Adria Banke u visini od 30 milijuna eura, i to 10. svibnja 2007. godine. Dvije godine kasnije.

Godinama smo postavljali pitanja povezanosti ta dva sumnjiva kredita, no nismo nikada dobili službene odgovore. Ta dva kredita bila su u ono vrijeme posebno zanimljiva jer su Austrijanci u sklopu istrage o Hypo banci, odnosno nekretninskom biznisu Hypo banke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istraživali sve hipotekarno opterećene impozantne vlasničke portfelje, u koji se savršeno uklapa i Kulmerov dvorac.

Agrokor iz 2010: Nitko ne dovodi u pitanje reugularnost ugovora!

"Mogu vam reći da državno odvjetništvo u Klagenfurtu u sklopu istrage o Hypo Alpe Adria banci istražuje i poslove u Hrvatskoj, ali ne može dati dodatne detalje kako se ne bi poremetio tijek istrage", rekao je službeno glasnogovornik odvjetništva u Koruškoj Helmut Jamnig prije sedam godina. Tada nije mogao potvrditi, ali ni demantirati da je predmet zanimanja upravo Kulmerov dvorac.

Ni policiju ni DORH tada nisu uzbuđivale te čudne financijske transakcije, a da je tome stvarno bilo tako, potvrdili su nam u Agrokoru.


"Ne znam jeste li primijetili da su spomenuti krediti na ime g. Ivice Todorića potpuno javno i transparentno dostupni od prvog dana stavljanja u plasman. Isti su odobreni u skladu sa svim propisima u bankarskom poslovanju i nikada nitko nije dovodio u pitanje njihovu regularnost, niti su ikada bili predmetom bilo kakvih istraga, niti imamo saznanja da su to sada", rekla nam je 2010. godine tadašnja direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić, koja je danas u uredu izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka.

Naime, tada su nas uvjeravali da su sve transakcije i krediti Hypo banke za istu stvar, nešto sasvim normalno.

Policija u 2017. godini dovodi u pitanje regularnost ugovora

No, ako tada ti ugovori nisu bili od interesa DORH-a i policije, sada definitivno jesu.

Kako smo napisali u uvodu, više medija objavilo je kako su izvidi pokazali da je kredit Hypo banke iz 2005. godine pokrio sam dio kupovine Kulmerovih dvora, odnosno 23,8 milijuna kuna, dok je razliku od oko šest milijuna kuna Todorić podmirio posebnom pozajmicom od Agrokora. U ovom slučaju prodavatelja.

Taj zajam zatvoren je dvije godine kasnije kada uzima novu pozajmicu od Agrokora koja je prikazana na ulaganje u Kulmerove dvore. Zajam je opet zamijenjen novim kreditom Hypo banke 2007.godine koji je bio težak 30 milijuna eura, a taj kredit Todorić je podmirivao doznakama iz Agrokora.

Tko je prekinuo istragu Porezne iz 2012. godine?

Valja naglasiti kako je Porezna uprava najavila 2012. godine kako se Todorić ispituje zbog načina na koji je došao do Kulmerovih dvora. Da ga je zvala Porezna uprava, potvrdio je sam Todorić u izjavi medijima, no do danas nije poznato koji je bio rezultat nadzora Porezne uprave.

Sudeći prema današnjim događajima oko imovine Todorićevih, kao i ove šestomjesečne istrage, čini se da tog nadzora tada nije ni bilo. Odnosno, zaustavljen je.

Pročitajte više