Cerar: Plenković izbjegava odgovoriti na moje konkretne prijedloge o granici

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar kazao je da je hrvatski premijer Andrej Plenković izbjegao odgovore na konkretne prijedloge koje mu je Cerar dao početkom tjedna u pismu o mogućem nastavku dijaloga o graničnom pitanju.

"U odgovoru hrvatskog premijera nema konkretnog odgovora na neke moje prijedloge, primjerice o osnivanju zajedničkog povjerenstva za demarkaciju granice, a izbjegao je odgovoriti i na neke druge prijedloge", kazao je Cerar za slovenske medije pred početak današnjeg summita EU-a u Bruxellesu, dodavši da dijalog o implementaciji arbitražne odluke mora biti dio nastavka dijaloga predsjednika dviju vlada.

Cerar u Zagrebu

Plenković je danas u Bruxellesu kazao da bi bio red da Cerar dođe u Zagreb jer je takav bio i njihov dogovor prilikom njihova prvog susreta u Ljubljani početkom ljeta, te da je to i svrha pisma koje je uputio Ceraru, ponavljajući da je taj poziv i dalje otvoren.

"Dakle, onaj tko stalno poziva na dijalog cijelo vrijeme je Hrvatska", dodao je u izjavi novinarima hrvatski premijer koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku čelnika EU-a.

Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na zasjedanju Opće skupštine UN-a ,u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.

Plenković je novinarima rekao da je poziv Ceraru "otvoren još od 12. srpnja", a da će se s njim susresti i tijekom summita čelnika EU-a.

Sugestije


Na upit je li mu Juncker nešto sugerirao u vezi sa Slovenijom, Plenković je rekao da i predsjednik Komisije podržava dijalog.

"Što se tiče razgovora sa Slovenijom, naravno da on, kao i svi koji se jako dobro poznajemo, podržava dijalog. Pozicije Hrvatske su poznate, pozicije Slovenije su poznate i ja sam otvoren za razgovore o graničnom pitanju i to je on što je najvažnije", rekao je Plenković.

Nepriznavanje arbitraže

Hrvatska ne priznaje u lipnju donesenu arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici i ustraje na tome da je to bilateralno pitanje koje dvije zemlje trebaju riješiti dijalogom, dok Slovenija drži da se presuda treba primijeniti i pristaje na dijalog samo o provedbi.

Plenković je istaknuo da u ovom trenutku ne vidi potrebu za posredovanjem. "Ja sam jednom u šali rekao da se dobro razumijemo i na slovenskom i na hrvatskom. U ovoj fazi ne vidim potrebe za nekim posredovanjem. Svi naši prijatelji žele da se ta dugotrajna otvorena pitanja nastoje zatvoriti jer svi smatraju da imamo krupnih zajedničkih tema na dnevnom redu Europskog vijeća", rekao je hrvatski premijer.

Bilateralno pitanje

Ponovio je da je granično pitanje bilateralno pitanje, a da takvo bilateralno pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu Europskog vijeća, osim sada kada se zbog Brexita mora razgovarati o Irskoj i Gibraltaru.

Te teme doista nema na Europskom vijeću", kaže Plenković.

Pelješki most
 
Plenković je rekao da je u vezi s Pelješkim mostom Junckeru "temeljito objasnio značaj toga projekta za Hrvatsku, da je on napravljen u gabaritima kako  bi se izišlo u susret Bosni i Hercegovini, a da se sama gradnja obavlja na hrvatskom teritoriju i iznad hrvatskih voda".

Govoreći o Agrokoru, Plenković je rekao da prema ocjenama međunarodnih financijskih institucija kriza u tom koncernu, iako je krupna, nije utjecala na pozitivne trendove, "što znači da dobro upravljamo tim procesom".

Pročitajte više