Iz Hrvatske bježe i policajci: Uzimaju neplaćeni dopust, vraćaju se samo potpisati otkaz

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

EKONOMSKO propadanje Hrvatske rezultiralo je valom iseljavanja koji traje već godinama. Prema procjenama demografa, oko 50 tisuća ljudi godišnje preseli se u inozemstvo, u zemlje koje pružaju više prilika za dostojanstven i kvalitetniji život.

Hrvatska se našla među zemljama s najvećim padom broja stanovnika, u društvu Sirije i Kosova. Među onima koji traže priliku za bolji život su i neki od onih koji rade u državnoj službi.

Male plaće

Sve više policajaca bježi iz Hrvatske, a na svaka dva policajca koja daju otkaz i odu, u MUP-u u službu uzimaju tek jednog novog. Ove godine, kako neslužbeno doznajemo, bilo je problema s popunjavanjem godišnje kvote Policijske akademije novog naraštaja policije.

Najviše je novih policajaca iz Slavonije koji poslije budu raspoređeni u Policijsku upravu dubrovačku ili istarsku. Nerijetko ostavljaju obitelji i pokušavaju preživjeti s plaćom vježbenika u iznosu od cca 3.600 kuna. Žive u podstanarstvu, a u Dubrovniku se hrane u pučkoj kuhinji.

>> UGROŽENA SIGURNOST Policajci se hrane u pučkoj kuhinji, sve više ih bježi iz Hrvatske



Index je pisao o hladnijim danima koje su ti isti policajci dočekali u posuđenim jaknama ili bez njih. Ministarstvo unutarnjih poslova nije imalo zimske jakne za policijske vježbenike koje je primilo u prošloj i ovoj godini. Policajci vježbenici snalaze se kako mogu i rade u potrganim odorama, a remen za oružje vežu žicom.


Policajci u PU dubrovačko-neretvanskoj, doznajemo, ni nakon uspješno završenog vježbeničkog staža i položenog državnog stručnog ispita nisu godinama mogli zadužiti osobno naoružanje, a čuvali su državnu granicu u doba migrantske krize. Pet su godina radili na državnoj granici bez naoružanja.

>> Katastrofalno stanje u policiji: Nemaju zimske jakne, remen za oružje vežu žicom

Sindikat policijskih službenika je ministra Davora Božinovića upozorio da se vježbe gađanja obavljaju na "suho". U svojem dopisu, sindikalisti upozoravaju kako je oprema policajaca loša i dotrajala, imaju pištolje koji se kvare, lisice koje zatvorenici mogu sami skinuti, stare jakne, stare pancirke... Ne vježbaju gađanje u dvorani već na "suho", što uspoređuju s plivanjem, ali u bazenu bez vode.

>> Policijski sindikat pisao ministru: "Gađanje vježbamo na suho, to je kao da plivate u bazenu bez vode"

Neslužbeno doznajemo da je sve više onih koji zatraže neplaćeni dopust i odu u neku od zemalja u koje se Hrvati masovno iseljavaju i tamo pronalaze posao, stan i počinju novi život, a u Hrvatsku se vraćaju samo potpisati otkaz u MUP-u i odjaviti prebivalište.

Neplaćeni dopust zbog učenja stranog jezika

Zbog svega navedenog, poslali smo upit MUP-u o tome koliko je policajaca iskoristilo mogućnost dobivanja neplaćenog dopusta u trajanju od šest i više mjeseci u posljednje dvije godine te koliko ih je u to vrijeme nakon neplaćenog dopusta dalo otkaz u toj državnoj službi.


U odgovoru MUP-a stoji da je takav dopust zatražilo 57 policijskih službenika, od kojih je polovica s visokom i višom stručnom spremom, a najviše policajaca je "pobjeglo" iz dubrovačko-neretvanske policije. Razlozi za traženje neplaćenog dopusta su, uz obiteljske, rodiljne, odlaske u mirovne misije, obrazovanje, i "učenja stranog jezika".

Odgovor Ministarstva unutarnjih poslova koji smo dobili prenosimo u cijelosti

"Neplaćeni dopust u trajanju od 6 mjeseci ili duže u posljednje dvije godine zatražilo je 57 policijskih službenika, od čega 19 policijskih službenika s visokom stručnom spremom, 9 s višom i 29 sa srednjom stručnom spremom.

Razlozi traženja neplaćenog dopusta su:

  • obiteljski (njega ili liječenje člana obitelji),
  • obrazovanje o vlastitom trošku,
  • rodiljni dopust do 3. godine starosti djeteta,
  • učenje stranog jezika
  • odlazak u mirovnu misiju ili međunarodnu organizaciju. 

Nakon isteka neplaćenog dopusta 14 policijskih službenika prekinulo je radni odnos, od toga najviše iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske", piše u odgovoru iz MUP-a.

Pročitajte više