Trump rasplakao udovicu poginulog vojnika: "Znao je za što se prijavio"

Screenshot: Youtube

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump posljednjih se dana našao usred najnovijeg od brojnih skandala - onog vezanog uz njegov odnos prema obiteljima poginulih američkih vojnika, kao i lažnih izjava koje je dao na tu temu.

A u ovoj kontroverzi, Trump kao da se još više ukopava što se više pokušava izvući iz nje i što više inzistira da nije rekao ni učinio ništa pogrešno. Jučer su američku su javnost šokirale dvije nove epizode u ovom skandalu, tim ozbiljnijem zbog toga što je poštovanje prema američkim vojnicima, njihovoj žrtvi i obiteljima poginulih (tzv. obiteljima sa zlatnom zvijezdom) jedna od rijetkih vrijednosti oko koje u Americi vlada konsenzus.

Udovica poginulog vojnika: "Nije mu niti zapamtio ime"

Naime, prvo je demokratska kongresnica za Floridu Frederica Wilson optužila Trumpa da je pokazao bešćutnost - kakva je neviđena za predsjednika koji se obraća udovici poginulog vojnika - kada je u razgovoru s udovicom vojnika poginulog u Nigeru prije dva tjedna, narednika La Davida Johnsona, poručio da je on "znao za što se prijavio". 

Kako prenosi Time, Wilson je objasnila da je i sama to čula jer je u trenutku razgovora bila s udovicom Myeshiom Johnson u automobilu na putu za doček lijesa Johnsona i druge trojice vojnika poginulih u terorističkoj zasjedi te da je čula razgovor na razglasu. 

"Da, rekao je to. Za mene je to nešto što se može reći u razgovoru, ali ne možete to reći ožalošćenoj udovici. To je bilo apsolutno ludo i nepotrebno. Bila sam bijesna", prepričala je Wilson nemilu scenu i dodala da je Johnson nakon toga "bila u suzama" i rekla: "Nije mu niti zapamtio ime". 

Otac drugog palog vojnika: Ponudio nam je 25.000 dolara, nikad ih nije poslao

A zatim se, kako javlja Washington Post, javio i otac narednika Dillona Balbridgea, vojnika ubijenog u Afganistanu u lipnju u terorističkom napadu odmetnutog policijskog časnika, i otkrio da mu je Trump u telefonskom razgovoru ponudio 25.000 dolara i obećao da će naložiti svom osoblju osnivanje online kampanje za prikupljanje sredstava za pomoć njegovoj obitelji. Ali u više od dva mjeseca koja su otada prošla, Trump nije učinio ni jedno ni drugo, kazao je Balbridge. 

No valja podsjetiti da je skandal s Trumpom i poginulim vojnicima počeo još prije toga, kada je, na upit novinara zašto punih 12 dana nije komentirao pogibiju četvorice ubijenih vojnika u Nigeru ii je li uopće nazvao roditelje, odgovorio da će to napraviti kada bude prikladno i odvratio da ni Barack Obama i "većina drugih" predsjednika ionako to nisu radili.

Trump sve negirao, ali obitelj potvrdila optužbu

Obamini suradnici, mediji i fact-checkeri poput stranice PolitiFact brzo su razotkrili ovu tvrdnju kao laž, a njegovo izvlačenje od neugodnog pitanja (neutemeljenim) prebacivanjem krivnje na svog prethodnika šokirao je mnoge. Obama je, naime, ne samo često telefonski kontaktirao obitelji poginulih ili im slao pisma, nego se s njima i osobno susretao kako bi im izrazio sućut. "Prestanite lagati - vi ste predsjednik" poručio mu je bivši državni odvjetnik Eric Holder.

Naravno, Trump je u sva tri slučaja zanijekao optužbe, tvrdeći da su njegovi kritičari, a ne on, ti koji lažu. Predsjednik SAD-a se brzo dohvatio svog Twittera i poručio da je demokratska kongresnica "totalno fabricirala ono što sam rekao supruzi vojnika koji je poginuo u akciji" i dodao da "ima dokaz". Dokaz ipak nije ponudio, ali njegova glasnogovornica je kasnije navela kako postoje svjedoci razgovora iz Bijele kuće poput načelnika ureda predsjednika Johna Kellyja, čiji sin je i sam poginuo kao vojnik. 

 

 

No Wilson je ostala pri svojoj tvrdnji, dodavši kako nije jedina koja je čula taj razgovor i bila zgrožena Trumpovom bešćutnošću. U intervjuu za CNN opisala je Trumpa kao "bolesnog čovjeka hladnog srca, bez suosjećanja i samilosti ni za koga".

A onda se javila i majka poginulog vojnika i potvrdila optužbu, otišavši još dalje. "Predsjednik Trump je zaista pokazao nepoštovanje prema mom sinu i mojoj snahi, i isto tako prema mom suprugu i meni", rekla je Cowanda Jones-Johnson za Washington Post, dodavši kako je svjedočanstvo kongresnice točno. 

 

 

Uplatio 25.000 dolara tek nakon što je vijest objavljena

Što se tiče Trumpovog neispunjenog obećanja da će poslati obitelji poginulog naredika Balbridgea, to je, kako javlja ABC, konačno i napravio jučer, isti dan kad je Washington Post objavio očevo svjedočanstvo - kao što je na upit novinara odgovorio da je "upravo poslao" pisma sućuti obiteljima vojnika poginulima u Nigeru.

Mnogi su, međutim, zgroženi da je američkom predsjedniku bio potreban pritisak medija, javnosti i samih članova obitelji da bi konačno učinio nešto što se smatra njegovom dužnošću - i da se potom brani besramnim lažima i napadima na druge. Ali s druge strane, na to smo već navikli od  Trumpa.

Pročitajte više