Pogledajte kako će izgledati novi hotel Ambasador na elitnoj lokaciji u Splitu

Foto: Arhipolis

KONAČNO je otkriveno i kako će izgledati novi splitski hotel na top lokaciji između Matejuške i Zapadne obale.

Novi Ambasador gradi se na mjestu starog hotela koji je otvoren 1937. godine. Samo prve četiri godine je služio namjeni, a potom su ga preuzele okupacijske vojske.

Nakon Drugog svjetskog rata Splićanima je bio poznat kao Dom JNA. Građevinu je 90-ih kupio proslavljeni nogometni trener Tomislav Ivić, no radovi su tek krenuli kada ga je prije godinu dana kupio Alex Birckenstock. Neko vrijeme se računalo na obnovu stare zgrade, no novi je vlasnik krenuo s potpuno novim projektom.

101 soba i bazen na trećem katu

Glavni projektant je splitski arhitekt Neno Kezić. Najavljeno je kako će radovi na gradnji novog hotela trajati 20 mjeseci, a investitor i njegovi suradnici nadaju se kako će gradske vlasti izaći u susret te omogućiti i radove tijekom sezone 2018. godine.

Novi Ambasador će imati 4+ kategorizaciju i 101 smještajnu jedinicu. Na trećem katu će biti bazen, a planiran je i noćni klub, dvorana za sastanke, spa i teretana. Prostor pred hotelom je pod koncesijom na 20 godina. Mjesečni najam sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela, 150 tisuća i 225 tisuća kuna godišnje.

"Htjeli smo kvalitet koji traje, a ne pomodnu fasadu"

Evo što nam je o svom projektu rekao arhitekt Kezić.

"Bili smo determinirani uvjetima koje su postavili konzervatori, prvenstveno da se nova zgrada mora uklopiti u volumen postojeće. Bio je to popriličan izazov i uložili smo ogroman napor da sve to skupa suvislo izgleda. Fasada će biti obložena perforiranim kamenom, prozori će imati drvene okvire. Gledali smo i izbalansiranost sa zgradom Lučke kapetanije koja je uz Ambasador jedini samostojeći objekt u luci. Gornji dio hotela može se tako interpretirati kao lanterna. Nismo htjeli pomodnu fasadu, već kuću koja traje pa smo se vezali za univerzalne kvalitete arhitekture. Htjeli smo kvalitet koji traje, a ne da za 10 godina netko kaže kako se takav hotel izgradio jer je to tada bilo u modi", kazao nam je Kezić. 

 

 

 

Pročitajte više