Dodik priznao da je razmišljao o uhićenju visoke dužnosnice međunarodne zajednice

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik želio je dati uhititi dužnosnicu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), priznao je i najavio da OHR-ova upozorenja o pravnoj ništavnosti  deklaracije o vojnoj neutralnosti RS koju je parlament tog entiteta usvojio, on neće poštovati.

Dodik je u Modriči u srijedu optužio voditeljicu regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci Marijanu Berec da je aktivno podupirala postupke zastupnika oporbenih stranaka u parlamentu RS koji su prosvjedovali zbog kršenja poslovnika o radu i na kraju zviždanjem prekinuli sjednicu koja je počela u utorak.

Nakon toga zastupnici iz vladajućeg bloka okupljenog oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izdvojili su se u drugu dvoranu u sjedištu parlamenta u Banjoj Luci i iza zatvorenih vrata bez oporbe, ali i novinara, izglasali spornu deklaraciju kojom pokušavaju blokirati članstvo BiH u NATO-u.

"U jednom trenutku veoma teško sam odolio iskušenju da dam nalog da je (Berec) uhite. Ona tamo potiče one iz oporbe da ruše parlament i ostale institucije. Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banju Luku gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca", kazao je Dodik.

Nije objasnio kakve on to ima zakonske ovlasti nad policijom da joj može narediti uhićenje osoba s diplomatskim statusom.

Dodik se zatim obrušio na OHR koji je rekao da je donošenje deklaracije o vojnoj neutralnosti RS protuustavno i protivno Daytonskom sporazumu.

"Može OHR misliti što hoće, mi smo vojno neutralni. Nas nitko neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije, je l` jasno, jasno. Točka, točka, ende, gotovo", uzvikivao je Dodik,

Zaključno je dodao da su bosanski Srbi protiv NATO-a jer ih je u ratu bombardirao i "bio na strani muslimana".
 

Pročitajte više