Bulj: Županijske uprave za ceste su tvornice uhljeba

Foto: Hina

MOSTOV saborski zastupnik Miro Bulj danas je, raspravljajući o financijskoj reviziji 20 županijskih uprava za ceste (ŽUC) za 2015. godinu, ustvrdio kako se novac županijskim upravama dodjeljivao po političkom ključu i kako su to "tvornice uhljeba".

Njegove su tvrdnje odbacili HDZ-ov Petar Škorić, ali i SDP-ov Saša Đujić.

"To je tvornica uhljeba"


"Ne vidim smisla tolikim ŽUC-evima, to je tvornica uhljeba, izborni potencijal koji treba aktivirati u određenom trenutku", rekao je Bulj i ustvrdio da se novac ŽUC-evima dodjeljivao po političkom ključu.

Kad je SDP bio na vlasti najviše se davalo Istri, Zagorju, Primorsko-goranskoj županiji, a sad će županijama gdje je HDZ na vlasti, smatra Bulj

Ogroman novac za ceste odlazi kroz razne filtere, izgubi se dok dođe do lokalne samouprave, asfalta ima najviše pred izbore, u Imotskom su kamioni jurili kroz grad tražeći gdje će "zacrniti", rekao je Bulj, koji je ustvrdio i da je iz Dalmatinske zagore otišlo sto tisuća ljudi od kad je oformljena Županija splitsko-dalmatinska.

Njegove tvrdnje odbacili i HDZ-ovci i SDP-ovci

"Niste pročitali revizijske nalaze, to su vaši subjektivni doživljaji, ŽUC-evi su opravdali svoje postojanje, nisu prezaduženi i racionalno posluju", odgovorio mu je HDZ-ov zastupnik Škorić.

Tvrdnje o političkoj podjeli novca odbacio i Đujić (SDP). Primorsko-goranska županija i danas, kad je HDZ na vlasti, dobiva dosta novca, ali zato što ima projekte, ne može vam netko dati novce u ŽUC ako nemate projekte, uzvratio je Đujić Mostovu zastupniku i dodao kako je "samo Božidar Kalmeta dijelio novce bez projekata".


Neistina je, rekao je Nenad Stazić (SDP) da je SDP najviše davao Istarskoj županiji. Ta je županija s 800 milijuna financirala proračun države, nema kvadrata koji nije mogla asfaltirati da nije toga, a dio tih novaca odlazi i u Metković, gdje ne znate sastaviti ni program, poručio je Bulju, koji mu nije ostao dužan.

"Ja nisam iz Metkovića, a vi ste samo demagog, želite dijeliti narod, sad ćete doći do autonomije, no možda da prije toga objasnite kako sa 7 kuna dnevno otići na Brijune", uzvratio mu je Bulj.

Osam financijskih izvještaja dobilo je bezuvjetno mišljenje

Glavni državni revizor Ivan Klešić izvijestio je Sabor da je 20 županijskih uprava za ceste u 2015. ukupno uprihodovalo 928 milijuna kuna, a potrošilo 918 milijuna.

Osam financijskih izvještaja dobilo je bezuvjetno, 12 uvjetno mišljenje.

Sabor, kojemu je premijer Andrej Plenković  podnio svoje prvo izvješće o stanju nacije, poslijepodne je raspravio i zakonske prijedloge o potvrđivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kosova, te Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte više