Najbolji nogometaš na svijetu za kojeg vjerojatno nikad niste čuli

Foto: Getty Images/Guliver Image

ŠTO BISTE odgovorili na sljedeće pitanje: Kako se zove igrač koji ima bolji prosjek od Messija i Ronalda, visok je 194 centimetra, igra jednako dobro lijevom, desnom i glavom, majstor je slobodnih udaraca i zabio je, pazite sad, 113 golova u 110 utakmica za svoj klub?

Dok smo zadnjih mjeseci pratili nevjerojatan pohod Sirije na Svjetsko prvenstvo, koji je zaustavljen tek nakon 120 minuta uzvratne utakmice dodatnih azijskih kvalifikacija protiv Australije, možda ste čuli za Omara Al-Somaha (28).


Možda i niste. Ali, da živimo u neko bolje vrijeme na nekom boljem svijetu, fantastični sirijski napadač danas bi vjerojatno bio planetarna zvijezda čije bi dresove nosili klinci po svjetskim igralištima. Al-Somah jest zvijezda, ali samo u Aziji. Točnije, u Saudijskoj Arabiji, gdje ruši sve rekorde kad su u pitanju golovi. U dresu saudijskog Al-Ahlija ima prosjek od jednog gola po utakmici i tri godine zaredom je najbolji strijelac tamošnje lige. Da, ne igra u konkurenciji kao Messi ili Ronaldo, ali imati takav prosjek u bilo kojoj profesionalnoj ligi je naprosto nevjerojatno.

Da nije bilo rata i da je Al-Somah imao malo angažiranije roditelje, bio bi kudikamo veći igrač. Ako zbog ničega, onda zbog činjenice da bi nogomet počeo igrati vjerojatno i prije 10. godine kad je prvi put počeo trenirati. Ovako je već sa samo 12 godina ušao u U-18 momčad Al Futowa u rodnom Deir ez-Zoru koja je te sezone osvojila juniorsku sirijsku prvu ligu. Al-Somah bio je prvi strijelac natjecanja s 29 golova.


Uskoro je ušao i u prvu momčad te je sa 17 godina u debitantskoj sezoni u sirijskoj prvoj ligi zabio 12 golova. Klub je ispao u 2. ligu, ali ih je Al-Somah sljedeće sezone sam vratio u najviši rang. Dobro je počeo, zabio je pet golova u prvih nekoliko utakmica, ali onda je počeo krvavi rat u Siriji i Omar je preselio u Kuvajt. Bila je to odluka koja mu je usmjerila karijeru, no puno veću donio je kad se Sirija počela dijeliti na pobunjenike i “Assadovce”. Al-Somah je otvoreno podržao pobunjeničku frakciju i time si je zatvorio vrata reprezentacije.



 

U sirijsku reprezentaciju išlo se po ključu podobnosti. Brojni nogometaši koji su podržali pobunjenike su preko noći nestajali, neki su završavali na brodovima smrti u Mediteranu, a neki, kao Al-Somah, uspjeli su na vrijeme pobjeći iz zemlje.

Iako je bio daleko od očiju Europe, čulo se i ovdje za nekog tipa koji trpa u Aziji pa ga je Nottingham Forest 2012. godine doveo na probu. “Velikim” klubovima nije bilo baš zgodno usred rata dovesti Sirijca, no Forest mu je dao priliku. Nakon dva treninga menadžer Sean O’Driscoll bio je zapanjen Omarovim sposobnostima i naredio je klubu da ga odmah potpišu.


No, Al-Somah nije moga dobiti radnu dozvolu zbog nedovoljno odigranih utakmica za reprezentaciju, budući da već dvije godine nije bio u kadru Sirije. Za kuvajtski Al-Qadsia zabio je 43 gola u 68 nastupa što nije promaklo Al-Ahliju, najvećem azijskom klubu koji ga je 2014.godine doveo za dva milijuna eura.


Nitko nije mogao ni sanjati kako će Al-Somah proigrati u Jeddahu. U prvoj sezoni je u 22 ligaška nastupa zabio isto toliko golova, ukupno 31 u 34 utakmice u svim natjecanjima. Sljedeće sezone 27 golova u 22 kola, ukupno 34 u 31 utakmici u svim natjecanjima. Prošle sezone 24 gola u 24 kola, odnosno 41 u 39 utakmica. U sve tri sezone Al-Somah bio je prvi strijelac lige, ali za reprezentaciju nije mogao igrati.

Nije želio povući podršku pobunjenicima, a u reprezentaciji, koja je jedan od instrumenata propagande režima Bašara Al-Asada, za njega nije bilo mjesta. Njegovi zagovornici tvrde da se reprezentacijom samo u drugi plan guraju sva zla koja se događaju u zemlji te da igraju samo oni koji podržavaju diktatora. Čak je i izbornik Fajr Ibrahim na press konferenciju 2015. godine došao u majici s Asadovim likom.

No, kako je Sirija ove godine solidno stajala u kvalifikacijama za SP i kad je postalo jasno da bi se mogla boriti za plasman u Rusiju, poziv je stigao Al-Somahu i Firasu Al-Khattibu, po mnogima najvećem sirijskom igraču svih vremena.

Dugo su se nećkali, razmišljali da li da se odazovu ili ne, ali su na kraju priče ipak pristali.

“Strah nas je. Sve ovo je jako komplicirano i najbolje je za nas, naše obitelji, narod i zemlju da ne pričamo detalje. Što god se dogodilo, 12 milijuna Sirijaca će nas mrziti, a 12 milijuna obožavati”, rekao je Al-Khattib u svoje i Omarovo ime.

U zadnjem kolu kvalifikacija Siriji je trebao bod u Teheranu protiv neporaženog Irana koji u devet kola nije primio nijedan gol. Domaćini su vodili 2:1 do 93. minute kad je Al-Somah izjednačio. U dodatnim azijskim kvalifikacijama igrali su protiv Australije. U prvoj utakmici Al-Somah zabio je u 85. minuti iz penala za 1:1, a u uzvratu u Sydneyu je u 6. minuti doveo Siriju u vodstvo. Utakmica je na kraju otišla u produžetke u kojima je Australija slavila 2:1. Al-Somah je u 121. minuti iz slobodnjaka pogodio stativu.



 

Sirija je ostala bez Svjetskog prvenstva, a Al-Somah se vratio u Al-Ahli. Ako ste sumnjali, u prvih šest kola je dosad zabio sedam golova. Već u 29. godini, Al-Somahu je vjerojatno prošao vlak za veliku karijeru. Prema Transfermarktu vrijedi pet milijuna eura, što bi s ovakvom statistikom bio “kikiriki” za igrača njegovih kvaliteta.

Tko zna, ako Sirija malo skoči na FIFA-inoj ljestvici, a Al-Somah skupi dovoljan broj nastupa, možda ga jednog dana i vidimo u Europi, iako je sad pomalo kasno. Dotad nam samo ostaje uživati na Youtubeu u njegovim majstorijama i golčinama iz slobodnjaka. Kad ih izvodi, priprema se kao Ronaldo. Sličnost je frapantna...

Pročitajte više