Hrvatska diplomatkinja u Jerusalem Postu objavila kolumnu punu gluposti i fraza

Foto: Jerusalem Post, Linkedin

JERUSALEM POST objavio je gostujuću kolumnu Tine Krce, otpravnice poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu, u kojoj ova diplomatkinja pokušava uvjeriti izraelsku javnost da su “pogrešne tvrdnje” kako hrvatska vlada “odobrava ili podržava glorifikaciju ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata”.

Naslov teksta je “Hrvatska traži zakonska rješenja za teme povezane s poviješću”, a Krce odmah na početku ističe da su “demokratski temelji demokratske suvremene Republike Hrvatske čvrsto bazirani na antifašizmu i Domovinskom ratu”, te da je to navedeno i u hrvatskom Ustavu. Naglašava se da bilo kakvo “povezivanje ili referiranje na Republiku Hrvatsku, koja je mlada i moderna demokracija, u kontekstu NDH iz Drugog svjetskog rata nije ni povijesno ispravno ni opravdano”.

Nakon toga ide dio o tome kako se Hrvatska na referendumu odlučila za neovisnost od SFRJ, te da je onda uslijedio Domovinski rat u kojem je poginulo više od 15 tisuća hrvatskih građana.

“Republika Hrvatska neće nikad prestati s dubokim poštovanjem i zahvalnosti za žrtvu i domoljublje koje su mnogi njeni građani iskazali tijekom Domovinskog rata, koji nam je omogućio živjeti u slobodi i miru. Od tada je RH u tranziciji prema suvremenom demokratskom društvu, koje živi i promovira toleranciju te se snažno suprotstavlja diskriminaciji bilo koje vrste”, piše hrvatska diplomatkinja prilično dosadnim stilom, usput i posve neuvjerljivo u odnosu na svakome lako dostupne podatke o raskoši i raznolikosti diskriminacije i izostanka tolerancije u hrvatskom društvu.

Frazeologija o “univerzalnoj poruci čovječanstva”

Tina Krce je tako u kolumni za Jerusalem Post četiri odlomka od sedam potrošila na opća mjesta i frazeologiju koja nikoga ne može uvjeriti u ono što pokušava. Ostatak kolumne nije pretjerano bolji, pa autorica nastavlja s tvrdnjama koje je lako pobiti argumentima: “Svaka hrvatska vlada je dosad pokazala najdublje poštovanje prema svim žrtvama holokausta, pridružujući se univerzalnoj poruci čovječanstva u cjelini - nikad više!” Taj naporni pleonazam o “univerzalnoj poruci čovječanstva u cjelini” - ako je poruka univerzalna, čemu “u cjelini”? - slijedi uvjeravanje da hrvatske vlasti ozbiljno shvaćaju suradnju sa svim institucijama koje se bave očuvanjem sjećanja na holokaust.

Slijedi objašnjavanje kako se u Hrvatskoj vodi “unutarnji dijalog o povijesnim temama”, te da vlada “sluša puls naroda, poštujući razlike u mišljenjima”. “Ali svaka je hrvatska vlada bila jasna kako je svaki zločin, tko god za njega bio odgovoran, kriminalni čin, te da počinitelji takvih nedjela trebaju biti privedeni pravdi”, piše općenito hrvatska diplomatkinja, koja se u cijelom tekstu za Jerusalem Post nije sjetila jasno i glasno osuditi baš ustaške zločine i kriminalni karakter NDH, iako inzistira da se RH s NDH nikako ne smije povezivati. Taj bi zahtjev bio sigurno uvjerljiviji da se Tina Krce usudila jasno kvalificirati ustaše i NDH kao fašiste i kvislinge. No, to bi valjda bilo protiv “pulsa naroda”.

Plenković je osnovao povjerenstvo o prošlosti slušajući “puls nacije”?!

I onda dolazi zadnji odlomak ove promašene kolumne u kojem, u istom tonu neuvjerljivosti i diplomatske uvijenosti, autorica piše da je Plenkovićeva vlada, “obraćajući pažnju na puls nacije i slušajući raspravu o povijesnim temama, osnovala Povjerenstvo za povijesne teme”, čiji će zaključci “pomoći facilitirati buduća zakonodavna rješenja, jednom zauvijek”.

Definitivno je pozitivno što je jedna hrvatska diplomatkinja iskoristila priliku da se u jednom od vodećih medija zemlje u kojoj je na službi oglasi autorskim tekstom, no kolumna Tine Krce u Jerusalem Postu je primjer kako ne iskoristiti dobru priliku. Umjesto da se uhvati u koštac s negativnim imidžem Hrvatske koji je proizvelo povećanje filoustaškog sentimenta, čega je najrašireniji izraz konstantno korištenje ustaškog pozdrava ZDS, Krce je izraelskom čitateljstvu ponudila suhoparan tekst s frazama poput “facilitirati buduća zakonska rješenja” i “duboka zahvalnost za žrtvu”.

Ključni moment u cijeloj priči, a to je višemjesečno oklijevanje vlade da iz Jasenovca makne ploču s ustaškim pozdravima, uopće nije spomenula, kao ni tko su bili antifašisti na koje se u jednom trenutku pozvala u tekstu. Ni riječ nije posvećena ni činjenici da Židovi, Srbi i antifašisti već dvije godine bojkotiraju vladinu komemoraciju u Jasenovcu, o čemu se u izraelskim medijima itekako izvještavalo. Vrhunac bizarnosti u kolumni Tine Krce je pak filoustaške revizionističke tendencije u hrvatskom društvu opisivati kao demokratski dijalog. Teško je povjerovati da jedan ovakvi kalkulantski i mlako intoniran tekst može uvjeriti izraelsku javnost da ne treba nikako povezivati NDH i RH.

Pročitajte više