Ugostitelji sa Žnjana žele zaustaviti bagere tužbom protiv države

Foto: Index

IDUĆI tjedan na Žnjanu se očekuju bageri Ministarstva graditeljstva, a da se to ipak ne dogodi trebao bi se pobrinuti pravni tim kojeg su angažirali ugostitelji čije bi objekte trebalo ukloniti po već davno izdanim rješenjima Građevinske inspekcije.

O čemu se radi pojasnio nam je splitski odvjetnik Vinko Gulišija koji s odvjetnikom Jerom Matićem te kolegama iz zagrebačkog odvjetničkog društva Mesić, Potočnjak i Šušnjar zastupa grupu od sedam ugostitelja. 

"Podnijeti su zahtjevi za legalizaciju i spor oko vlasništva na nekretnini. Prema praksi ministarstva, to predstavlja razlog za neizvršenje akata o rušenju. Zahtjev za legalizaciju podnijet je nadležnim službama Grada Splita, dok je Trgovačkom sudu predana tužba protiv RH radi utvrđenja vlasništva na zemljištu na kojem su izgrađeni objekti. Grad Split obaviješten je o poduzetom, a od Ministarstva graditeljstva je zatraženo da sukladno zakonu i ustaljenoj praksi odgodi rušenje objekata do okončanja postupka legalizacije i spora protiv države", kaže odvjetnik Gulišija. 

Ako ih sruše, ugostitelji će tužiti Grad Split

Nije to sve. Gulišija kaže da će koncesionari u slučaju rušenja njihovih objekata, tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija. Radi se, tvrdi, o iznosu od oko 10 milijuna kuna. Po njemu, Grad Split je najodgovorniji za komunalni nered na Žnjanu jer nije omogućio nikakvu infrastrukturu pa su je morali stvoriti koncesionari.

Osim toga, navodi da je Grad Split od 2011. godine izdavao koncesijska odobrenja bez suglasnosti županije pa smatra da su takve koncesije nezakonite.

"Grad Split je godinama ubirao naknadu od koncesija natrpavajući žnjanski plato preko svake mjere, ostavljajući taj dio Splita u komunalnom neredu da bi nakon šest godina zaključili kako oni nemaju ovlasti predajući u ruke bagerima ministarstva svoje dojučerašnje koncesionare", kaže Gulišija. 

Ako ministarstvo ne odgodi rušenje unatoč svojoj dosadašnjoj praksi, spremni su podnijeti i kaznene prijave.

Pročitajte više