Španjolska prijeti ukidanjem autonomije Kataloniji

Foto: Hina/Index

ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy pozvao je predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta na "razum" kako u četvrtak ne bi morao aktivirati izvanredne mjere u Kataloniji.

"Molim Vas, djelujte razumno, uravnoteženo, stavite u prvi plan interes svih građana. Odgovorite jednostavno, što nije teško, na pitanje: 'Jeste li proglasili nezavisnost Katalonije?'", rekao je Rajoy tijekom sjednice španjolskog parlamenta.

"Ako jeste, vlada je obvezna reagirati na određeni način, a ako niste, moći ćemo razgovarati ovdje u parlamentu", dodao je predsjednik vlade desnog centra.

Time je ponovio svoj zahtjev, upućen Puigdemontu u ponedjeljak, da do 10 sati u četvrtak konačno "jasno" i "jednostavno" odgovori na pitanje o tome je li  prošli tjedan u katalonskom parlamentu proglasio nezavisnost kada je rekao kako preuzima mandat za njeno proglašenje sukladno rezultatu referenduma.

Puigdemont pozvan da odgovori na pitanje unutar 24 sata

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull izjavio je u utorak kako će Puigdemontov odgovor biti isti kao u ponedjeljak, kada je zatražio dvomjesečno razdoblje za pregovore o nezavisnosti. Puigdemont je prethodno suspendirao proglašenje neovisnosti otvorivši put pregovorima.

Joan Tarda, zastupnik Republikanske ljevice Katalonije, koja je dio katalonske vlade, rekao je u španjolskom parlamentu kako oni ostaju opredijeljeni za dijalog, još jednom ponovivši ono što je rekao Puigdemont u ponedjeljak.

No potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría odgovorila mu je kako će vlada primijeniti članak 155. ustava, koji središnjoj vlasti omogućuje stavljanje pod kontrolu autonomne regionalne vlasti ako Puigdemont u manje od 24 sata ne odgovori na pitanje.

Pročitajte više