DORH podigao optužnicu za pronevjeru 1,2 milijuna kuna u sportskoj udruzi na Hvaru

Foto: FAH

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu u slučaju milijunske pronevjere u udruzi Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, o kojoj je Index pisao početkom godine.

Marija Turić tereti se da je kao glavna tajnica sportske udruge uplatila 578 tisuća kuna na račun svoje majke, a 629 tisuća kuna na račun supruge poduzetnika Jurice Franetovića, koji je optužen za poticanje na pronevjeru.

Državno odvjetništvo navodi da su novac predigli i zadržali oštetivši tako udrugu za 1,2 milijuna kuna. Inkriminirano je razdoblje od travnja do konca 2016. godine.

Negirali krivnju

Optuženici su negirali da su počinili kazneno djelo. Turić je tvrdila da je jedino direktor udruge Vicko Šoljan bio ovlašten podizati novac s računa i da je on ili netko po njegovom nalogu izvršio uplate na račune njezine majke i supruge poduzetnika Franetovića. Ona je o tome, tvrdi, bila samo obaviještena.

Optužila je Šoljana da je pokušao uništiti dokumentaciju i da je tražio od nje da na račune prebaci 700 tisuća kuna i da mu ih preda, što je odbila učiniti.

Franetović kaže da ga je Šoljan angažirao za potrebe udruge, a da je i za njega osobno obavljao neke poslove. Dio novca je uzeo kao posudbu koju je htio vratiti nakon što dobije novac u sudskom postupku. Ništa nije htio prikriti jer su sve uplate išle preko računa.

 

Pročitajte više