DORH istražuje Kerumovog zamjenika, kao lažni ratni invalid oštetio proračun za 268.000 kuna?

Foto: FAH

DRŽAVNO odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Jure Šundova, Kerumovog zamjenika i predsjednika Gradskog vijeća Splita. Šundov je jučer ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu nakon što ga je prije mjesec dana prijavila splitska policija za prevaru, odnosno, lažni 30-postotni invaliditet iz rata i štetu od 103 tisuća kuna.

Rješenjem o istrazi Šundova se, pak, sumnjiči da je temeljem uvjerenja o invalidnosti, odnosno, PTSP-u od 30 posto, oštetio državni proračun za puno veći iznos, 268 tisuća kuna. 20 tisuća kuna se odnosi na osobnu invalidninu, a 248 tisuća kuna na manji porez i prirez na dohodak u razdoblju od početka 2006. do konca ožujka ove godine.

"U Domovinskom ratu proveo sam 1982 dana"

Šundova sumnjiče da je dostavio liječničku dokumentaciju s krivotvorenim potpisima psihologa i psihijatara. Temeljem takve dokumentacije dobio je rješenje o invalidnosti od 30 posto zbog PTSP-a.

"U Domovinskom ratu proveo sam 1982 dana. Od toga u borbenom sektoru 1917, a u neborbenom 65 dana", kazao nam je danas Šundov. Nije htio komentirati ni inkriminacije, ni postupak.

HDZ-u ne smeta predsjednik Gradskog vijeća pod istragom

Pitanje policijske prijave protiv Kerumovog zamjenika postavilo se i na posljednjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća. Jakov Prkić iz stranke Pametno pitao je izravno Šundova je li istina da ga je policija prijavila da je lažni invalid, no on o tome nije htio govoriti. Tražio se i opoziv, ali je bilo premalo glasova. Uz Šundova je stala i bivša Baldasarova zamjenica Aida Batarelo iz SDP-a.

Rješenje o pokretanju istrage je nepravomoćno, a ako i kada postane pravomoćno, službeno će otpočeti kazneni postupak.

Vladajući HDZ ne vidi to kao nikakvu prepreku da Šundov i dalje obnaša funkciju predsjednika Gradskog vijeća.

Od sindikalca do brigadira

Šundov je Domovinski rat dočekao kao čelnik i osnivač škverskih sindikata. Vodio je radnike u prosvjed na Banovinu 1991. godine, a u HV-u je dogurao do šefa logistike i čina brigadira.

Prije no što se upustio u političku arenu 2009. godine, obnašao je razne visoke i odgovorne dužnosti u trgovačkom lancu Kerum d.o.o. Potpredsjednik je HGS-a i rođak Željka Keruma. Posljednje dvije godine mandata u Banovini, sam je vodio grad jer se Kerum posvetio spašavanju poslovnog carstva, dok je zamjenica Anđelka Visković razvlaštena svih ovlasti. 

Tužile ga gradske firme za stotine tisuća kuna koje su mu isplatile mimo plaće dogradonačelnika

Temeljem koalicije s HDZ-om, koja u Županiji splitsko-dalmatinskoj traje već duže od osam godina, Šundov je 2014. godine postavljen na čelo Županijskih cesta, a firma je zbog nedovoljne kvalifikacije kandidata mijenjala Statut tako da za mjesto direktora više ne treba visoka stručna sprema, nego je dovoljna poslovna sposobnost. Šundov u svemu nije vidio preveliki problem, pozvao se na svoje iskustvo u upravljanju velikim sustavima u HV-u.

Premda je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa zaključilo da mu je više stotina tisuća kuna neosnovano isplaćeno mimo dogradonačelničke plaće, Šundov novac nije htio vratiti. Gradske tvrtke su ga tužile. U tijeku je nekoliko sudskih postupaka. Nešto je Šundov čak riješio u svoju korist.  

 

Pročitajte više