NOVE PRIJETNJE Sjeverna Koreja: "Cijeli SAD je u našem dometu, rat može izbiti svaki tren"

Foto: Hina
 
AMBASADOR Sjeverne Koreje u UN-u izjavio je jučer da nuklearni rat može izbiti "svakog trena".
 
SAD i Južna Koreja započele su zajedničke vojne vježbe ratne mornarice uz zapadnu i istočnu obalu poluotoka. Vježbe uključuju pripreme za evakuaciju u Južnoj Koreji, a jedne su od najvećih izvedenih do sada. Sjeverna Koreja ih smatra "vježbama za invaziju" na svoju državu.
 
"Cijeli SAD je u našem dometu"
 
Sjevernokorejski ambasador Kim In-ryong izjavio je da je njegova država postala "potpuna nuklearna sila koja posjeduje rakete različitih dometa" te upozorio: "Cijeli SAD je unutar našeg dometa".
 
"Dok god nitko ne sudjeluje u vojnim akcijama s SAD-om protiv Sjeverne Koreje, nemamo namjeru prijetiti ili koristiti nuklearno oružje protiv nijedne druge države", dodao je ambasador. 
 
"Oni samo blefiraju do ekstrema jer smatraju da će to zabrinuti ljude i zaustaviti postupke SAD-a i Južne Koreje", izjavio je za Bloomberg stručnjak za obranu Bruce Bennett.
 
"Situacija u Sjevernoj Koreji je recept za katastrofu"
 
Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u nedjelju da predsjednik Trump želi da se razgovori sa Sjevernom Korejom nastave "dok ne padne prva bomba". Trump bi trebao posjetiti regiju početkom sljedećeg mjeseca.
 
Američki admiral i vođa pacifičke jedinice Harry Harris upozorio je u današnjem govoru da je situacija u Sjevernoj Koreji "recept za katastrofu". Rekao je da Kina mora pojačati svoj pritisak, a SAD će i dalje razmatrati vojne opcije.
 
"Kombinacija nuklearnih glava i balističkih raketa u rukama hirovitog Kim Jong-una je recept za katastrofu. Mnogi su smatrali da su vojne opcije protiv Sjeverne Koreje nezamislive. Ljudi, ja moram zamisliti nezamislivo", rekao je Harris. 

Pročitajte više