HDZ i SDP u deset godina Todoriću su poklonili milijardu vaših kuna

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

AGROKOR je rastao uz golemu državnu pomoć od HDZ-ove privatizacije sve do neslavnog kraha, zato u danima kada je pokrenuta istraga protiv Ivice Todorića i njegovih menadžera nije zgoreg podsjetiti se na to koliko im je dano novca poreznih obveznika.

Todorićevu "strast za zemljom", što je i naziv teksta Jutarnjeg lista u kojem se autor divio vlasniku Agrokora, hranilo se kroz poljoprivredne poticaje koji se isplaćuju iz državnog proračuna, ali i onog EU-a.

U deset godina više od milijardu kuna poticaja za Todorića

U Sanaderovo vrijeme iznosi poticaja bili su državna tajna i malobrojni mediji, poput Indexa, time su se bavili. Neki drugi ispisivali su laude kralju poticaja

"Jabuke su mu poput djevojaka. Hranu za krave prebire po prstima toliko zadovoljno da se čini kako bi je i sam kušao. Bika bi ljubio među rogove”.

"Jedna trećina Baranje je Kopački rit, druga je Todorićeva, a ostalo su male oranice koje ga strašno nerviraju jer znače nekonkurentnost hrvatske poljoprivrede."

Njegovu konkurentnost platili smo više od milijardu kuna. U posljednjem desetljeću, u periodu od 2006. godine do 2016. godine koji je interesantan policijskim istražiteljima zbog lažiranih bilanci, Agrokorove tvrtke toliko su dobile poljoprivrednih poticaja.

Lani je Agencija za plaćanja u poljoprivredi poduzećima i gospodarstvima isplatila 4,2 milijarde kuna. Najviše novca povuklo je osam Agrokorovih tvrtki, ukupno 135,5 milijuna kuna, a to su Belje, Vupik, PIK Vinkovci, Agrolaguna, PIK Vrbovec, Vinka, Mladina i Konzum. Najviše je novca isplaćivano baranjskom Belju koji ima 20.000 hektara oranica i 25 farmi.

Najviše u 2015. godini - 196 milijuna kuna


Agrokorove tvrtke za 2015. godinu dobile su 196 milijuna kuna, za 2014. godinu 125 milijuna kuna, za 2013. godinu 107 milijuna kuna, u 2012. godini 143 milijuna kuna, za 2011. godinu 174,2 milijuna kuna, za 2010. godinu 153 milijuna, za 2009. godinu 151 milijun kuna.

U 2005. i 2006. dobili su oko 150 milijuna kuna. To je bilo vrijeme kada su u Agrokoru i u Ministarstvu poljoprivrede skrivali listu poticaja, to je neslužbeni podatak koji je objavio ugašeni Business.hr. "Podaci o tvrtkama i poticajima koje su primile od ministarstva su tajni jer se radi o privatnim firmama", govorio je HDZ-ov Srećko Selanec, pomoćnik ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Kasnijih godina vidljivo je da su Agrokorove tvrtke dobivale oko 150 milijuna godišnje, pa nije isključeno da se podatak odnosio samo na jednu, a ne na obje godine.

Kako se poticaji dijele prema broju i veličini poljoprivredne proizvodnje, broju hektara i grla stoke, jasno je da je najveći dobivao - najviše. S Todorićem se tu nitko nije mogao mjeriti.

Poticaji za uvoz

I dok su s jedne strane curile potpore u poljoprivredni dio, Konzum je, pisao je Index 2009. godine, bio treći najveći uvoznik mlijeka i uvjerljivo najveći uvoznik hrane. Neskloni Todoriću, slovenski mediji još su 2010. pisali da bi bez izdašne državne pomoći Agrokor poslovao s gubitkom.

Sada se ispostavilo da je milijardu kuna poticaja odlazilo u hrvatski Enron, kompaniju koja je precijenila imovinu za 22 milijarde kuna, skrivala 3 milijarde kune kredita i prikazivala lažnu dobit, što ju nije spasilo od stečaja. Agrokorovi vjerovnici preuzet će dijelove koncerna, pa tako i onaj poljoprivredni koji smo izdašno hranili.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Pročitajte više