U Zagrebu vandalizirana bista partizanskog heroja postavljena prije samo tjedan dana

Foto: Index

BISTA Ive Lole Ribara vraćena je u park Prilaza baruna Filipovića prije točno sedam dana, doduše s krivo napisanim imenom (piše se Lola, ne Lolo, op.a).

>> Bandić vratio bistu partizanskog heroja, Hasanbegović se prilično uzrujao

Međutim, bista parttizanskog heroja osvanula je jutros išarana plavim sprejem, a na dio ispod imena i prezimena nacrtano je ustaško slovo "U" s karakterističnim križem iznad slova.

Hasanbegović se uzrujao radi postavljanja biste

Sama bista je rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, a valja podsjetiti i kako se ekstremno desni gradski zastupnik u Zagrebačkoj skupštini, Zlatko Hasanbegović, jako uzrujao radi postavljanje biste Ivi Loli Ribaru.

On je, naime, na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, kao predsjednik tog Odbora Bandićev čin ocijenio uzurpatorskim potezom.

Na sjednici spomenutog Odbora gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) postavila je pitanje je li Odbor nadležan za otkrivanje bisti i spomenika, na što je dobila niječan odgovor.

Napominjući kako za to nije nadležan taj Odbor već Gradska skupština, koja o tome nije raspravljala, Hasanbegović je tada taj Bandićev čin ocijenio "uzurpatorskim, nasilničkim i samovoljnim potezom" koji će biti predmet pravne i političke rasprave idućih dana.

Pročitajte više