VIDEO Oluja Ofelija obojala Sunce iznad Britanije u crveno

Screenshot: YouTube
 
STANOVNICI Velike Britanije iznenadili su se kada su u ponedjeljak ugledali tamno nebo i na njemu crveno Sunce.
 
Nebo je u cijeloj državi izgledalo kao usred pješčane oluje, tamno smeđe i narančaste boje, a Sunce je pocrvenjelo zbog tropske oluje Ofelije, javljaju britanski mediji.
 
"Izgledalo je kao prizor iz Sahare koji su donijeli bizarni vremenski uvjeti. Naime, Ofelija je donijela pijesak i prašinu iz Afrike preko Europe, zbog čega je cijelo nebo potamnjelo", piše Independent.
 
 
"Doživio sam napad panike kada sam pogledao kroz prozor"
 
Stanovnici su na internetu podijelili snimke fenomena. Sharon Derrick iz Bristola je opisala: "Grad izgleda kao film Crveni planet". Jedan učenik je objavio da se toliko prestrašio zbog ovog prizora da je doživio napad panike kada je ugledao nebo kroz školski prozor.
 
Prognostičar Meteorološke službe Grahame Madge je izjavio: "Ovo je povezano s Ofelijom, koja vuče zrak iz istočne Europe i Afrike, koji sadrži velike količine prašine. Fenomen uzrokuju čestice koje raspršuju svjetlost i zbog toga Sunce izgleda kao da je crveno. Ovo je definitivno spektakularna pojava i zaprimili smo mnogo poziva zbog nje".
 
Očekuje se da će se prašina raščistiti tijekom noći. Madge je dodao da se ovaj fenomen u Velikoj Britaniji javlja jednom ili dvaput godišnje, ali najčešći su nanosi prašine tijekom noći. Upozorio je građane da bi ujutro mogli zateći slojeve prašine na svojim automobilima.
 

Pročitajte više