Theresa May otputovala u Bruxelles, pokušava pokrenuti pregovore o Brexitu

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May sastaje se navečer u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi pokušala ponovo pokrenuti pregovore o Brexitu prije europskog susreta na vrhu u četvrtak i u petak.

Odgovarajući na pitanje što očekuje od susreta, Juncker je kratko rekao u belgijskoj prijestolnici: "Sastat ću se večeras s May, razgovarat ćemo i vidjet ćete seciranje".

Neformalna večera s raspravom


Premda Downing Street nastoji na činjenici da je susret planiran već tjednima, dolazak May u Bruxelles ostavlja dojam žurnosti, nakon prošlotjednog petog kruga pregovora koji je razočarao.

"Uvijek smo isticali da želimo da izlazak iz EU-a bude bezbolan proces i (ovaj susret) je njegov dio", rekao je glasnogovornik britanske vlade.

U pratnji Maj bit će britanski ministar za Brexit David Davis, a u Junckerovoj glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier. Večera koja počinje u 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu treba trajati oko 90 minuta, dodao je glasnogovornik.

Sa strane EU-a, Komisija govori o "neformalnoj" večeri na čijem će dnevnom redu biti rasprava o "europskim i o geopolitičkim interesima" prije summita koji se održava krajem tjedna, a ne samo Brexit, rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Komisije.

Razlaz će koštati između 60 i 100 milijarda eura

Michel Barnier je u četvrtak zaključio novi krug pregovora s britanskim izaslanstvom izrazivši žaljenje zbog "zastoja koji zabrinjava" a utvrđen je u vezi s financijskim troškovima izlaska.

Bruxelles neslužbeno ocjenjuje da će razlaz stajati između 60 i 100 milijarda eura.

"Moraju platiti", opetovao je u petak Juncker, pojačavajući pritisak.

Napredak u vezi s Brexitom donio bi May malo više popularnosti kod kuće. Oslabljena porazom na parlamentarnim izborima u lipnju, britanskoj premijerki ugled dodatno ruši govor obilježen neugodnim izgredima koji je 4. listopada održala pred konzervativnom strankom.

Pročitajte više