EU uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Foto: Hina

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica EU-a odlučili su na sastanku u Luxembourgu uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog razvoja nuklearnog oružja i balistički raketa, u suprotnosti s međunarodnim dogovorima.

"Zbog ustrajne prijetnje međunarodnom miru i stabilnosti koju predstavlja Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK), Vijeće je prihvatilo nove autonomne mjere kako bi pojačalo pritisak na DNRK da se pridržava svojih obveza. Te mjere dopunjuju i pojačavaju sankcije Vijeća sigurnosti UN-a i stupaju odmah na snagu", kaže se u priopćenju Vijeća za vanjske poslove, koje se u ponedjeljak sastalo u Luxembourgu.

Nove sankcije

Nove sankcije uključuju tri mjere. Prva uključuje potpunu zabranu europskih investicija u Sjevernu Koreju u svim sektorima. Ta zabrana je prije bi ograničena na investicije u industriju koja se odnosi na nuklearno i konvencionalno naoružanje, u sektoru rudarstva, kemijske industrije, metalurgije i aeronautike.

Zatim potpunu zabranu prodaje naftnih proizvoda i sirove nafte. Treća mjera je smanjenje iznose koje je moguće uplatiti osobama u Sjevernoj Koreji s 15 na 5 tisuća eure jer postoji sumnja da se te uplate ilegalno koriste za razvoj nuklearnog i balističkog programa.

Osim toga, kako bi se te uplate eliminirale, odlučeno je da države članice neće obnoviti radne dozvole državljanima Sjeverne Koreje, osim izbjeglicama i osobama koje uživaju međunarodnu zaštitu.

Zabrana putovanja

Vijeće je također na crnu listu dodalo tri fizičke i šest pravnih osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje. Na toj listi sada je ukupno 41 fizička i 10 pravnih osoba. Na listi UN-a nalazi se još 53 fizičke i 53 pravne osobe.

EU je prvi put uveo sankcije Sjevernoj Koreji 2006. godine u sklopu međunarodnih napora za zaustavljanje njezina nuklearnog i raketnog programa.

Pročitajte više